НОВИНИ

Каква е тайната на духа на балканджиите

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 21.01.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Балканджиите са известни с несломимия си дух. В Еленския балкан и сега хората не се отчайват, а продължават да се трудят, да мечтаят и вярват, че само така всяка криза се преодолява.

Стоян Димитров - секретар на ТД "Чумерна" гр. Елена, заяви: "Този факт говори, че вече по това време е имало организиран туризъм, имало е хора, които са любители на планината, което е най-ценното в нашия регион. Хората търсят отдушник в планината и много от тях идват просто преминават, пият по един чай. Това е създадено като дом и спасителен дом в планината, както е и предназначението на всяка една хижа. Нашите хижи "Буковец" и "Чумерна" се намират на билото на Стара планина и са част от международен европейски маршрут, който започва от Атлантическия океан и свършва на нос Емине".

Еленският балкан е едно от най-популярните места за еко, културен и кулинарен туризъм у нас. Духът на балканджиите винаги е бил вдъхновяващ за всеки, който се докосне до тази атмосфера.

"Достатъчно е да се разходите из еленския регион и да видите махалите из планинските райони, те са пръснати по 2, по 3 къщи. Всичко това предполага, че това нещо е отвоювано от природата, с много труд, това е за мен основното трудолюбието на местните хора и вярата в доброто", допълни Стоян Димитров.

За да чуе и светът за Елена и да популяризират възможностите за туризъм, преди 26 години хотелиери, ресторантьори и община обединяват усилия и създават един от малкото в страната съвети по туризъм.

Председателят на Съвет по туризъм град Елена Стелиан Савов каза: "Идеята беше да подпомогнем хората, които искат да се занимават с туризъм, да се обединим и заедно да вървим напред. Заедно като казвам хотелиери, ресторантьори, общината. В самото начало ние си казахме, че няма как хората от Еленския балкан да си навредим един на друг, да си бъдем конкуренция. Заедно ще се борим с конкуренцията на останалите населени места, като искаме хората да влизат в Елена".

И в тази ситуация, която изправи пред сериозно изпитание бранша, хората в Елена не се отчайват, не падат духом и отново обединяват сили, за преодолеят и това предизвикателство.

"В Елена са инвестирали основно местни хора, нямаше тази глобалност, която имаше по морето. Щом Балканът е жив, значи духът е много силен, то се показва и в тези трудни времена как оцеляваме с устойчивост и сила. Вярата винаги е крепяла българския народ, крепи и еленчани", каза Никола Николов - хотелиер.

Хората в Елена казват, че трудът краси човека, а упоритостта помага, това според тях е и ключът към успеха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият по-заразен щам на COVID-19 вече е в България, допускат здравните власти
Новият по-заразен щам на COVID-19 вече е в България, допускат здравните власти
Серхио Агуеро е с положителна проба за COVID-19
Серхио Агуеро е с положителна проба за COVID-19