НОВИНИ

Жители на Лилково и Ситово се готвят за протест заради лошия път в района

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 21.01.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на родопските села Лилково и Ситово ще протестират на 2 февруари заради лошото състояние на единствения път, който води до населените места. Неколкократно в репортажи по БНТ сме ви показвали отсечката, която е останала недовършена след голям ремонт на трасето през 2008 година. В последните дни обаче, заради падналия сняг и пропадания по пътя, до тези села можеше да се стигне само с високопроходим автомобил.

Кметският наместник на Лилково пътува към Пловдив, за да внесе поредния сигнал до институциите. Нарекъл го е зов за помощ, защото пропадналите участъци вече са четири. Дори с високопроходим автомобил пътуването е риск.

"Само от държавен горски фонд държавата за 4 години е добила 100 хиляди кубика дървен материал от нашия район. Не знам какви пари е спечелила, но е можела да отдели. 1 километър да направи пак е нещо", заяви Румен Димитров - кметски наместник на село Лилково.

Певецът Наско Терзиев обаче е закъсал на кошмарната отсечка. "Идвам и имаше такива коловози, които са от лед, че пак се наложи да викам приятел да ми помага. Обаче проблемът е пък друг - че няма и обхват, че трябваше да дойда до горе пеша, това беше сигурно към 3-4 километра, за да потърся помощ", споделя Наско Терзиев.

Проблеми има и с автобусите, притеснени са хората и казват, че живеят в условия на война, а не на пандемия.

"Тук живеят хора, данъкоплатци, във вторник слизам наложи ми се да сляза до града, шофьора на автобуса ме помоли да взема кирка и да шкарпирам леда - имаше 40 см дълбока дупка. С остър лед, от който той можеше да си нареже гумите на високо проходимия автобус. Тука не говорим за болшинството от българите, които имат обикновени автомобили. Просто съм възмутен от безхаберието на институциите", каза Костадин Вълчев - жител на с. Лилково.

Днес специална техника разбиваше ледената покривка, която е сковала целия път.

Според протестиращите обаче тези мерки са временни и настояват за ревизия на средствата, похарчени за предишния ремонт.

"Оправдават се, че са изградени канавки, водостоци, отводнителни канали. Нищо такова не се е случило", каза Виделина Сръчкова - кметски наместник на село Ситово.

"Аз искам да попитам институциите до кога ще неглижират състоянието на тези балкански села, които могат да се превърнат в едни архитектурни селища", каза Елена Миткова - председател на сдружение „За Ситово".

"Ние не искаме да излизаме по улиците, не искаме да ходим по жълтите павета в София, а искаме да се приберем по домовете си. Елате да минем този път. Г-н Борисов, каня ви да минем заедно пътя, да стигнем до домовете на тези хора, да видите колко е невъзможно", каза Пламен Кабаков - жител на село Ситово.

В отговор до БНТ от Агенция „Пътна инфраструктура" съобщиха, че при подобряване на времето ще започне временно укрепване на трасето, което ще струва 150 000 лева. За сега не се предвижда доизграждане на отсечката от разклона за сеело Бойково до село Лилково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте прототипа на картината, която Борисов подари на Вучич
Вижте прототипа на картината, която Борисов подари на Вучич
Къщи и ниви в село Димчево са под вода
Къщи и ниви в село Димчево са под вода