НОВИНИ

Къщи и ниви в село Димчево са под вода

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 21.01.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделци от Бургаско са пред фалит след големите наводнения в региона. Стотици декари пшеница все още са под вода, а реколтата няма как да бъде спасена.

До преди две седмици в село Димчево нямаше и следи от вода, но след обилните валежи и скъсването на дигата на р. Факийска, както може да видите всичко остава под вода. Дори тя достига на места до 4 метра и както може да видите има постройки, които са почти залети и само покривът се вижда. Това около и зад мен са близо 800 декара земеделски площи, главно от пшеница.

Село Димчево е една от най-ниските точки в региона, а населеното място се явява водосборен район на река Факийска и язовир Мандра. Наводненията унищожили продукцията на Димитринка Маринова.

"Тази вода се изля тук и наводни цялото ни землище. Цялото ни землище е около 3000 декара, в момента 2300 декара са под вода. Ние сме имали и други наводнения в предни години. За последните 10 години - 4 пъти. Всичко ще бъде унищожено на 100%, всичко останало беше наторено и изорано за пролетници. Ние сеем главно слънчоглед и царевица. Всичко това няма да се случи сега, защото не виждам как можем да се отводним", каза Димитринка Маринова.

Това е инсталацията, осигурена от пожарната, с помощта на която се изпомпва водата от наводнените земеделски площи по тези три помпи, които се изливат в същинската част на язовир Мандра.

Изпомпването става почти денонощно, но нивото на водата спада изключително бавно. Сред засегнатите ниви са тези на Красимир Маджаров.

Красимир Маджаров коментира: "Дълбочината е около 2 метра, на някои места е и повече. Това са около 4 млн. кубически метра вода. Щетите по мои сметки са около 100 000 лева. С Божия помощ ще се справим, друга не виждам".

Земеделците ще кандидатстват за помощ от държавата, а утре експерти ще пристигнат в селото, за да оценят щетите. В Димчево има постоянни помпи, които да предотвратяват подобни наводнения, но и те са залети от водата, а трансформаторът им за електроенергия е гръмнал след наводненията. Залята е и помпата за питейна вода.

Слави Славов, жител на с. Димчево, каза: "Водата става мътна, кафява. Пием вода от магазина. Който има кола ходи до мина Черно море, Медово, Житарово, Ветрен. А като мен, които нямат коли си купуват от магазина, така я караме".

Осигурена е водоноска за селото, но тя е недостатъчна. Кметът на Бургас Димитър Николов е провел разговори с министерството на регионалното развитие, от където обещали подкрепа за проект за изграждане на нова водопреносна мрежа, за да потече отново чиста вода от чешмите на хората.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Лилково и Ситово се готвят за протест заради лошия път в района
Жители на Лилково и Ситово се готвят за протест заради лошия път в района
Липсата на специалисти затваря отделения в страната
Липсата на специалисти затваря отделения в страната