НОВИНИ

Делото за катастрофата с Милен Цветков започва по същество на 23 февруари

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:07, 21.01.2021 (обновена)
5426
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков, започва по същество на 23 февруари. Това става близо десет месеца след инцидента. Подсъдимият Кристиан Николов поднесе съболезнования на близките на журналиста.

Съдът не допусна защитник на Николов да бъде майка му Десислава Николова, защото тя е била обвиняема по време на разследването. За пореден път подсъдимият, майка му и неговите адвокати запазиха мълчание пред медиите.

Кристиан Николов поиска от съда да бъде скрит от камерите и фотоапаратите. Още преди обяд адвокатът му е подал молба, подсъдимият да не бъде снимам както в съдебната зала, така и в коридорите на Съдебната палата.

Подсъдимият за катастрофата с Милен Цветков не иска да бъде сниман

В съдебната зала Николов за първи път застана очи в очи със сестрата на Милен Цветков и с майката на сина му.

"Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да Ви утеши, но искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се", каза Николов.

Съдът прие синът и дъщерята на Милен Цветков да бъдат частни обвинители и граждански ищци по делото срещу Кристиан Николов. Това стана повод адвокатът на подсъдимия да поиска отвод на прокурора Иван Кучиев. Причината, според публикация в електронен сайт, представителят на държавното обвинение бил близък с Менко Менков, адвокат на наследниците на Цветков. В съдебната зала стана ясно, че Върховната касационна прокуратура е проверявала фактите в публикацията и било установено, че те не отговарят на истината.

"Защитникът на подсъдимия, един от защитниците, каза, че нямало значение дали са верни или неверни. Напротив, огромно значение има дали са верни, тъй като тези твърдения са неверни. Бяха проверени от прокуратурата, включително от ВКП. Считам това като искане да си определят удобен прокурор, тъй като не са доволни от правната квалификация, която е направена", каза Менко Менков, адвокат на Калина и Боян Цветкови (дъщерята и сина на Милен Цветков).

Защитата на Кристиан Николов за пореден път възрази срещу обвинението за умисъл и настоя, че катастрофата е станала по непредпазливост, а прокуратурата избрала по-тежкото обвинение по субективни съображения.

Съдът не намери основание да отстрани прокурор Кучиев и допълни, че само доказателствата по делото ще определят крайното решение както за вината на Николов, така и за конкретната квалификация, ако бъде признат за виновен.

И днес Кристиан Николов и адвокатите му запазиха мълчание пред медиите, което не ги спря в съдебна зала да обвинят журналистите, че дават думата само на пострадалите и прокуратурата.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьорите излизат на национален протест на 27 януари
Ресторантьорите излизат на национален протест на 27 януари
Промени в Закона за енергетиката: Предлага се НЕК да не е обществен доставчик
Промени в Закона за енергетиката: Предлага се НЕК да не е обществен доставчик