НОВИНИ

Ресторантьорите излизат на национален протест на 27 януари

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:13, 21.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Собствениците на заведения реагираха остро заради продължаващата забрана да отворят. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обявиха, че организират национален протест.

От бранша очакваха да има решение за отваряне на заведенията, но след днешния брифинг такава новина не дойде. Разхлабване на мерките ще има в образователната система, но заведенията остават затворени. Разрешават се само доставки по домовете. Ресторантьорите протестират срещу дългото спиране на работата им, докато други търговски сектори, несвързани със стоки от първа необходимост, работят. Казват, че няма стабилна програма за компенсация на загубите.

Загуба на работни места, фалити - така очертават картината, а единственият изход виждат с отваряне на ресторанти и кафенета. Заради отлагането на това решение, готвят протест за 27 януари. На въпрос дали биха направили друг компромис - те отговориха, че няма какво друго да се направи вече, а да се отворят заведенията, защото местата са крайно редуцирани, дезинфекцията е пълна и са от най-проверяваните. Освен това са недоволни от финансовата компенсация, която се бави. Чак след една седмица ще има раздвижване по този въпрос. Досега са направили всички стъпки.

"Обявихме стачна готовност, с която искахме да покажем, че нашите членове вече са на границата на търпението си и трябва да изпълним тяхното желание, а то е да работят от 1 февруари, така както им беше обещано няколко пъти вече. И второто желание беше: ако не ни отворят на 1 февруари, да се организира национален протест. Днес не получихме никакъв отговор. Ние изпълняваме желанието на нашите членове", коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Река Бели Лом край Разград е затлачена. Има ли опасност за питейната вода?
Река Бели Лом край Разград е затлачена. Има ли опасност за питейната вода?
Делото за катастрофата с Милен Цветков започва по същество на 23 февруари
Делото за катастрофата с Милен Цветков започва по същество на 23 февруари