НОВИНИ

Собствениците на заведения: Не отворим ли на 1 февруари, протест или отваряме по "италианския модел"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:20, 19.01.2021 (обновена)
33800
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Отварянето на ресторанти, дневни заведения и сладкарници да започне поетапно от 18 февруари, а нощните заведения от 1-ви март. Това е предложението на здравните власти. Разхлабване на мерките в определени сектори и бизнеси беше обсъдено на работно съвещание в Министерския съвет. Темпът на заболеваемостта позволява ученици от 5. до 12. клас да тръгнат на училище, както и ресторантите да работят при определени условия.

След 3-часова среща с ресорните министри стана ясно, че ресторантьорите не са съгласни с това. Искат да отворят на 1 февруари.

По-рано днес от работната среща при премиера стана ясно, че заради трайната тенденции за справяне с Ковид-19 е възможно и се допуска от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на учениците от 5. до 12. клас. За целта ще бъде изготвен план, по който те да бъдат върнати в училище.

Според премиера разхлабването на мерките за фитнеса и спорта трябва да е паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

"Фитнесите според мене вървят заедно с учениците и спорта, и трябва и тях да прецените, но според мен е редно да ги освободим. 22.30 ч. е едно време, в което ако 50% от ресторантите могат да работят, също да го направим. Не на последно място огромен е натискът от магазините в моловете - защо работят другите, а не работят магазините в моловете. Ангелов, трябва да се помисли за компромис, без детските кътове, и където се събират много хора", каза Борисов.

Вчера прехвърчаха искри между здравния министър Костадин Ангелов и ресторантьорите. Той заяви, че в момента те не са приоритет. Днес обаче министър Ангелов ги призова да не взимат емоционални решения, и че и двете страни са от едната страна на барикадата и се грижат за здравето на хората.

След 3-часова среща между ресторантьори и ресорните министри стана ясно, че здравните власти искат поетапно отваряне - от 18 февруари за дневните заведения, ресторантите и сладкарниците, а нощните заведение и дискотеките от 1 март.

Ресторантьорите обаче не са съгласни.

"Ние държим да бъдат отворени дневните заведения на 1 февруари, а на 1 март да бъдат отворени нощните заведения. С ограничение на работното време на дневните заведения до 23.30 ч.", заяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

"Очакваме до четвъртък да видим какво решение ще вземат, след което обмисляме два варианта - единия: да направим протест, а другия: да отворим по примера на нашите италиански колеги за нас. Това е дискриминация, което по никакъв начин не е оправдание", коментира Евгени Зумбалов.

Окончателното решение за разхлабването на мерките ще стане ясно в четвъртък, когато те ще бъдат докладвани на премиера Бойко Борисов и след това пред Националния оперативен щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа в Япония
Верижна катастрофа в Япония
Стратегическият съвет към президента предлага оздравяване на отношенията между гражданите и държавата
Стратегическият съвет към президента предлага оздравяване на отношенията между гражданите и държавата