НОВИНИ

Водата от язовир "Тича" е мътна заради валежите

bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 19.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

30 милиона кубически метра вода са се влели в язовир "Тича" от началото на валежите. Това обаче промени качествата на питейната вода. От Регионалната здравна инспекция препоръчват да не се ползва за пиене, защото е с повишена мътност. Здравните власти ще проверяват всеки ден качеството на водата не само от язовира, но и от изворните чешми.

При силни валежи и снеготопене водата в язовир "Тича" става мътна, а към потребителите се подава с влошено качество, заради липсата на пречистване. Шуменци обаче са свикнали с това и от години за пиене се ползва минерална вода, а за готвене си пълнят от изворните чешми.

"Ние винаги имаме вода, купуваме за пиене, а също в туби за други нужди, хигиенни... Плащаме най-скъпата вода, а не можем да я използваме, нормално е всеки го тревожи", споделя Елена Начева.

За заведенията ситуацията е по-сложна, защото трябва да се заредят с големи количества за приготвяне на храна, а за хигиената на кухните.

"Минерална вода, иначе няма как... С тази минерална вода просто не е изгодно, да се надяваме, че ще се оправи. Все пак е сезонът на валежите. Дано влезе вода в язовира. Вода да има поне", каза Васко Василев, собственик на заведение.

Влошаването на качеството на водата е от вчера. Регистрирано е наличие на остатъчен свободен хлор.

"Показател мътност стойностите му са значително над приемливите за потребителя и над обичайните по този показател за зона за водоснабдяване язовир "Тича". Така че от страна на РЗИ-Шумен са предприети мерки. Ще бъде извършвано редовно пробонабиране, ще се следи дезинфекцията на водата, т.е. нейното обеззаразяване. Ще се изследват биохимични, а също и микробиологични показатели, остатъчния хлор", каза д-р Йовка Костова, РЗИ-Шумен.

От ВиК също ще изследват всеки ден качеството на водата. Те също препоръчват да не се използва за пиене, докато водата не се избистри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейците скептични, че Байдън отново ще направи САЩ световен лидер
Европейците скептични, че Байдън отново ще направи САЩ световен лидер
Япония даде обещание да организира Игрите, въпреки недоволството на хората
Япония даде обещание да организира Игрите, въпреки недоволството на хората