НОВИНИ

Електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19 вече е факт

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 19.01.2021
10804
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представяне на сертификата за ваксинация срещу COVID19 и функционалността на електронното здравно досие.

„Електронният сертификат вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи по два начина. Първият е с електронен подпис, с който да имат достъп до електронното си досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното досие и могат да го разпечатат“, обясни проф. Ангелов.

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас може да бъде видян в Единния национален портал, като за достъп се изисква електронен подпис. Системата стартира тази сутрин и работи в реално време. Всеки сертификат имам уникален QR код; а данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница.

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. То е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно информационна система. В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар. Всичко в системата постъпва автоматично, отбеляза при демонстрацията Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване".

Той акцентира, че достъпът в системата за електронното здравно досие е направен с електронен подпис, защото това е най-високото ниво на защита. "Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие", посочи Филипов.

"За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко нива на сигурност. Този сертификат може да бъде проверен от всеки контролен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от уникалния номер на сертификата, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за ваксината, както и националният референтен номер на ваксината", разясни и здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов беше категоричен, че ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна. "Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", изтъкна министърът.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи още Ангелов. "В електронното досие ще включим и протоколите за скъпоструващо лечение. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът", отбеляза той.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благой Георгиев призна, че е искал да купи Вардар
Благой Георгиев призна, че е искал да купи Вардар
Мелания Тръмп се сбогува с американците
Мелания Тръмп се сбогува с американците