ДПС решава дали да внесе свои предложения за промени в Изборния кодекс

от БНТ
08:09, 19.01.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

ДПС решава тази седмица дали да внесе свои предложения за промени в Изборния кодекс. Това заяви в "Денят започва" Хасан Адемов. Според него едно от най-слабите звена в законодателството е броенето на бюлетините.

"Досега действащото законодателство ще усложни още повече възможността за преброяване, тъй като трябва да се броят отрязъците от машините, трябва да се броят бюлетини, трябва да се попълват протоколите. На предните избори 60% от всички протоколи бяха сгрешени. Днес имаме заседание на централно оперативно бюро и на парламентарната група и ще решим по какъв начин да процедираме. Ние държим на предложенията, които сме правили през всичките тези години", уточни д-р Хасан Адемов - председател на Комисията за социалната политика.

Той коментира и промените в Кодекса за социалното осигуряване, касаещи втората пенсия.

“В старта на пенсионната реформа беше наблегнато повече на фазата на натрупване, защото фазата на изплащане беше доста далеч. Тогава имаше само един текст, който остане такъв, ще може да се изплащат пенсии, но ще има много проблеми, свързани с гаранции, с регулаторните възможности на Комисията за финансов надзор и други. Текстът е доста противоречив и той е проблемът да се тръгне към фазата на изплащане”, каза Адемов.

Адемов уточни, че интересът към темата за изплащане на втората пенсия расте неслучайно - първата група от около 17 000 жени, родени през 1960 година, придобиват право на втора пенсия през септември тази година.

Вижте целия разговор с Хасан Адемов във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трескава подготовка за клетвата на Джо Байдън и Камала Харис в САЩ
Трескава подготовка за клетвата на Джо Байдън и Камала Харис в САЩ
Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат
Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат