От нашите пратеници: Новият президент на САЩ идва без пищни празненства

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:14, 19.01.2021 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати са в очакване новият президент да поеме властта след дълга и тежка изборна кампания и седмици след вота, изпълнени с напрежение. Какви са настроенията в американската столица - репортаж на специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

Спортуващи, хора с кучета, колела и скейтборди, журналисти от цял свят - това са малкото минувачи в центъра на Вашингтон. Всички останали са послушали съвета на властите да останат далеч от града или в най-лошия случай - далеч от центъра.

Вижте в снимки трескава подготовка за клетвата на Джо Байдън и Камала Харис

Церемонията ще е с ограничен брой гости, без публика, без парад, без балове с танци на първата двойка. Скромна и сведена до полагане на клетва, преглед на войсковите части, поднасяне на венец във военното гробище в Арлингтън заедно с трима бивши президенти - Клинтън, Буш и Обама.

Снимка: БГНЕС

"Няма да има въодушевление и празнична атмосфера, идваща от това, че изборите са отминали и всички вече са отправили погледи към началото на новата администрация, независимо дали си гласувал за тях или не, това няма да го има, защото няма да има изобщо празненства по улиците", заяви Ханс Ноел, изследовател на политическите партии и идеологии в Джорджтаунски университет.

Американската столица на места прилича на военна зона.

"Мерките за сигурност са шокиращи за част от хората. Но тях винаги ги е имало, различно е, че сега бяха наложени много рано, както и числеността на военните. И другото различно е, че всички онези хора, които обичайно биха отишли на Нешънъл мол, сега няма да отидат, защото и администрацията на Байдън, и кметът на Вашингтон ги призоваха да не ходят тази година. Това определено помрачава настроението", обясни Ханс Ноел.

Според Ханс Ноел още едно събитие променя драстично прехода във властта - нападението над Капитолия.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

"Мнозина от хората, които са видели нападението над Капитолия по-рано този месец, гледат на прехода по много различен начин. Няма го обичайното разбиране - имахме избори, имаме нов президент и сега следва следващата стъпка в историята, а вместо това сега е: видяхме безпрецедентен опит това да бъде предотвратено, много хора може би се притесняват, че може да се случи и още нещо и това прави трудно да искат да празнуват по един непартиен начин, както мнозина биха искали", заяви Ханс Ноел.

Снимка: БГНЕС

Според изследователя вероятността да се видят сцени на насилие, подобни на тези отпреди две седмици, е намаляла зарази масираното присъствие на силите на реда и заради реакцията на някои консервативни политици, които са спрели да насърчават отхвърлянето на резултата от изборите. Едно е сигурно - разделението сред американците няма лесно да бъде преодоляно от новия президент. А неговото време настъпва.

Кореспондентът на полската тв - Рафал Станчук отразява случващото се пред Конгреса. Като кореспондент е бил в Ирак и Афганистан по време на войните там, но не е очаквал да преживее подобно нещо тук във Вашингтон.


"Най-напред имаше само един човек със знаме на Тръмп пред Капитолия. И моят оператор, койго живее тук от 30 години, ми каза - на полицията ще й отнеме секунди да го арестува. Но в един момент видяхме огромна тълпа от привърженици на Тръмп, които се присъединиха. Казах си - нещо не е наред и се втурнахме към хълма. Нямаше полиция, нямаше прегради. Имаше счупени
стъкла и врати. Полицаите се появиха след няколко минути и в продължение на два часа се биеха протестиращи и полиция. И чак след два - три часа полицията започна да изтласква множеството."

Едно е сигурно - разделението сред американците няма лесно да бъде преодоляно от новия президент. А негово време настъпва.

"Това ще е огромно предизвикателство пред новия президент, да се опита да съчетае двете страни на Америка, защото много хора все още вярват, че Доналд Тръмп е прав.", казва Рафал.

Тази вечер Джо Байдън организира мемориално запалване на светлини във Вашингтон и в цялата страна в памет на починалите от COVID-19 близо 400 000 американци.

Вижте повече във видеото:

БНТ ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Гледайте на 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня“ от 18.30 до 20.00 часа по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова, изпълнителен продуцент „Международни новини“ и операторът Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кога ще започне разчистването на плаващото сметище край Невестино?
Кога ще започне разчистването на плаващото сметище край Невестино?
Байдън отменя решение на Тръмп, остават ограниченията за пътуване
Байдън отменя решение на Тръмп, остават ограниченията за пътуване