НОВИНИ

Дъг Емхоф - първият втори джентълмен на САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:48, 19.01.2021
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

За първи път в историята си САЩ ще имат втори джентълмен - съпругът на вицепрезидента Камала Харис. Кой е Дъг Емхоф, как е спечелил сърцето на Камала и с какво обича да се занимава в свободното си време?

Дъг Емхоф, съпруг на Камала Харис, казва: "Ще имам предвид това, което научих, докато се подготвям да вляза в тази роля. Но едновременно с това ще привнеса и нещо от себе си. Разбирам, че съм първият мъж, който ще заеме тази позиция, и със сигурност не искам да съм последният. Така че искам да дам пример, на онези, които някога погледнат към това, как аз съм се справил с нея. И, да се надяваме, че това ще им бъде от полза."

Дъг Емхоф е на посещение в библиотеката на Конгреса, за да се запознае с вторите дами през годините, и както самият той казва - да си напише домашното задание - за новата си роля - тази на първият втори джентълмен на САЩ. Кой е г-н "Камала Харис".

Роден в Бруклин, Ню Йорк, когато е на 17 семейството му се мести в Лос Анджелис. Възпитаник е на Юридическия факултет на Университета в Южна Калифорния. Има богата адвокатска кариера, като специализира в областта на интелектуалната собственост и в развлекателния сектор. Много обича да играе голф и да танцува.

Какво не знаем за Камала Харис - първата жена вицепрезидент в историята на САЩ

Когато става ясно, че съпругата му e номинирана за кандидат на демократите за президент на САЩ, Дъг Емхоф напуска престижната компания, за която работи, за да бъде до жена си. Тайното оръжие на г-жа Харис - така го наричат от екипа ѝ - Дъг е неотлъчно до нея, понякога невидимо, но осезаемо присъствие.

Подкрепя любимата си половинка по всякакъв начин - снима се с нея, придружава я на почти всички събития, дори помага да бъде изведен от сцената мъж, който агресивно приближава Харис по време на нейна изява.

До нея е и когато се отказва от надпреварата за Белия дом.

Любовта между Дъг и Камала пламва след уредена от познати среща на сляпо. Усещането беше сякаш сме се познавали винаги, си спомня Дъг. След първата среща той ѝ праща мейл с датите, в които е свободен за месеци напред и простичко пише - "Прекалено съм стар за игрички. Наистина те харесвам".

По-малко от година по-късно - през август 2014 г. двамата се женят. Това е първи брак за нея и втори за него. "Той ме кара да се смея и харесва как готвя", казва Камала. А на въпроса как ще се обръща към съпруга си в новата му роля, отговаря "Скъпи!".

От първия си брак Дъг има две деца - Кол, кръстен на известния саксофонист и композитор Джон Колтрейн, и Елла, която носи името на голяма Елла Фицджералд. След като става известно, че Камала ще бъде вицепрезидент на САЩ, Дъг напуска работата си.

Сега, освен на ролята си на втори джентълмен, ще се отдаде и на една своя мечта - ще преподава право в университета Джроджтаун. Камала и Дъг ще бъдат първата втора двойка от различни раси, а той ще е първият евреин в историята на вторите семейства на САЩ. Двамата са родени със седем дни разлика в негова полза и са по на 56 години.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропада кръговото кръстовище в центъра на Русе заради некачествено строителство
Пропада кръговото кръстовище в центъра на Русе заради некачествено строителство
Масово тестване в Сейнт Мориц
Масово тестване в Сейнт Мориц