Какво не знаем за Камала Харис - първата жена вицепрезидент в историята на САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:34, 18.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Камала Харис ще е силната жена вицепрезидент на държавния глава Джо Байдън. Родена през 1964 г. в Калифорния, юристка по образование, тя изгражда кариера в правораздаващите органи.

Първата жена, станала втория човек в Съединените щати, има зад гърба си живот, белязан от прецеденти. Дъщеря на имигрантка от Индия и баща, роден в Ямайка, Харис се смята за американка в уникално положение да представлява смятаните за маргинали в обществото.

Първа жена областен прокурор на Сан Франциско, първа жена главен прокурор на Калифорния, първи индо-американец в Американския Сенат, първи индо-американец кандидат за президентска номинация на голяма партия - това са част от прецедентите в живота на Камала Харис.

Скоро ще бъде и първата жена вицепрезидент, а ако Джо Байдън не се кандидатира повторно, би могла да стане и първата чернокожа жена на държавното кормило на Америка.

"Може да съм първата жена вицепрезидент, но няма да съм последната. Защото всяко малко момиченце, което гледа тази нощ, вижда, че това е страна на възможностите."

Ранните си години прекарва в Канада. На 13 организира успешен протест срещу забрана децата да играят на ливадата пред жилищния ѝ блок.

"Камала е ченге" - под това мото минава кариерата ѝ в правораздаването, където води дела срещу насилието на банди, наркотрафик и сексуални посегателства. Успява да увеличи осъдителните присъди.

Като кандидат за президентската номинация на Демократите влиза в конфликт с Джо Байдън, като го упреква за предишни негови позиции по расови въпроси. Кандидатурата ѝ е неуспешна, но през март предложи подкрепата си на Байдън.

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Фактът, че той я избра за партньор в екипа свидетелства, че конфликтите им са останали в миналото. Харис влиза в Сената от Калифорния като побеждава бившия кмет на Лос Анджелис Антонио Виларайгоса.

Като сенатор се отличава със строгия и проницателен начин, по който препитва номинираните за различни длъжности, като съдии във Върховния съд или главен прокурор на САЩ.

"Избраните Байдън и Харис трябва да убедят Републиканската партия, която е толкова привързана към Тръмп и Тръмпизма от много години, да работи синхронно с тях за напредък по приоритетите на американския народ.", казва Хакийм Джеферсън - политолог от Станфордския университет.

Нежната половина от новоизбрания президентски тандем в САЩ по Конституция може да оглави държавата в случай на смърт, оставка или отстраняване на поста на титуляра. Ако избраният за президент почине в преходния период или откаже да встъпи в длъжност, избраният вицепрезидент става държавен глава в деня на инагурацията.

Клетвата на Байдън: Как ще премине церемонията?

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Украинският шофьор от тежката катастрофа на ГКПП "Лесово" отива на съд
Украинският шофьор от тежката катастрофа на ГКПП "Лесово" отива на съд
За корупция: Осъдиха шефа на "Самсунг" на две години и половина затвор
За корупция: Осъдиха шефа на "Самсунг" на две години и половина затвор