Борисов: Ако Радев смята, че източваме държавния бюджет, да каже в кои сектори да спрем да изплащаме

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:19, 18.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината (бета)

По време на обиколката си в община Лъки чрез медиите премиерът Борисов попита президента Радев какво точно има предвид - кои пари от бюджета се харчат в повече и трябва да бъдат спрени.

В условия на пандемия е нормално да се отпускат допълнително средства в подкрепа на хората и бизнеса, аргументира се Бойко Борисов и призова президента:

"Да каже: Борисов, незабавно спри 106 млн. лв. на месец, които давате за пенсионерите - 50-те лева. Нали си получавате по 50-те лева?, Получавате. Спри 15% увеличението на полицаите и пожарникарите, спри двойното увеличение на заплатите на учителите".

Обясни, че по 84 млн. лева месечно са средствата за хората на първа линия в борбата с пандемията. А за превъоръжаването на армията са нужни бойни кораби и машини. И продължи с въпросите.

"От тези 1 млрд. и 300 млн., които даваме за бизнеса за мерките 60/40, 80/20 и 75/0 - кои пари да спрем. Или да каже - спрете "Хемус", не е важно за Варна, Търново или да каже спрете Ботевград - Мездра, Монтана, Враца, Видин или спрете "Европа", втория лот за Сърбия, или кажете спрете незабавно "Струма", каза Борисов.

Припомни, че в някои страни мерките срещу пандемията са много по-строги - има вечерен час, например.

"Не можете да си го представите дори, а в България с майсторско управление в момента сме и бизнесът, да трудно е, но работи", допълни премиерът.

Борисов изтъкна, че до пандемията финансовата дисциплина е била много строга и затова България е в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната. Цитира съветите на ръководителите на Европейската централна банка и МВФ - Кристин Лагард и Кристалина Георгиева към страните от Евросъюза:

"Да харчат повече пари в социалната сфера по време на пандемията. Те по-малки експерти са от нашите или? Нашите всезнайковци, които казват много, но всъщност е нищо. Нека да ни обяснят - не заслужават пенсионерите, не им давай по 50 лева или повече за хората с увреждания".

По-късно премиерът Борисов провери как върви реставрацията и ремонта в Бачковския манастир, за който бяха задели близо един милион лева. А игуменът на манастира в знак на благодарност му подари копие на Чудотворната икона. Борисов увери, че правителството ще продължи да подкрепя всички храмове в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Може да върнат 7-и, 8-и и 12-и клас в училище на 4 февруари
Може да върнат 7-и, 8-и и 12-и клас в училище на 4 февруари
Разрушен път и наводнена гимназия след дъждовете в Бяла
Разрушен път и наводнена гимназия след дъждовете в Бяла