НОВИНИ

Разрушен път и наводнена гимназия след дъждовете в Бяла

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 18.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Огромни щети от наводнението в община Бяла. Водната стихия нанесе големи поражения на четвъртокласния път до село Попович. Разрушена е и голяма част от подпорната стена на локалното платно до главния път Варна - Бургас. Сградата на гимназията също е засегната от наводнението. В района са се изсипали над 150 литра на квадратен метър дъжд.

Дни след дъждовете продължава отводняването на земеделски земи в района на Бяла. Наложило се багери да прокопаят огромни улеи до пътя, където да се оттича водата. На места придошлата вода е отнесла асфалта на 11-километровата отсечка до село Попович.

"Половината от участъка е на община Несебър, другата половина на община Бяла. В момента подготвяме процедурата да кандидатстваме към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и се надяваме да бъдат отпуснати средства за ремонта на участъка", заяви кметът на община Бяла инж. Пеньо Ненов.

В град Бяла водната стихия е разрушила голяма част от подпорната стена на локалното платно. От общината нямат средства, за да възстановяват щетите.

"Много части от камъните и от подпорната стена буквално бяха на главния път", допълни инж. Ненов.

Дъждовете са наводнили и част от сградата на гимназията в Бяла. Водата е влязла през компрометиран покрив.

"По-сериозен беше проблемът във вътрешния двор на училището, където се събра много вода, може би над 50 сантиметра беше нивото. Успяхме да предотвратим сериозни щети в учебния корпус. Слава богу, класните стаи не се наводниха. Водата беше отведена с помпи", разказа директорът.

Заради интензивните дъждове е затлачено и коритото на река Камчия под моста в местността Пода. В района са се образували големи наноси и са паднали дървета, които затрудняват нормалната проводимост на реката.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ако Радев смята, че източваме държавния бюджет, да каже в кои сектори да спрем да изплащаме
Борисов: Ако Радев смята, че източваме държавния бюджет, да каже в кои сектори да спрем да изплащаме
Божинов разкри основната цел на Левски
Божинов разкри основната цел на Левски