БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Специални пратеници на обществената телевизия предават церемонията на живо

от БНТ
17:00, 16.01.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
очакваме джо байдън международната сцена
Слушай новината

Българската национална телевизия ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. На 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня“ ще се излъчва от 18.30 до 20.00 часа по БНТ1 и онлайн на bntnews.bg.

Предаването ще проследи на живо официалната церемония от Вашингтон. Събитието започва в 18.30 ч., а самата клетва и първата реч на Байдън като действащ президент са в 19.00 часа. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова, изпълнителен продуцент „Международни новини“, и Владимир Богдански, оператор.

А опитната журналистка Надя Обретенова ще води предаването „Още от деня“. Към нея ще се присъединят международните коментатори на БНТ Евгения Атанасова и Йоана Левиева-Сойер.

Всеки детайл от церемонията по встъпването в длъжност на Байдън и Харис, както и анализ на политиката в САЩ, промяната, която предстои в глобалната политика, наследството на Тръмп и напрежението в американското общество – са темите, които ще коментират анализаторите от студиото в София и от Вашингтон.

Първите моменти на подготовката за събитието във Вашингтон, както и прогнози от големите столици в света ще бъдат акцент в международното предаване „Светът и ние“, което се излъчва от 16.40 ч.

В деня на инаугурацията на американския президент, БНТ1 ще излъчи и специален филм в рубриката "В кадър" от 21.30 ч. „Битката за душата на Америка“ прави обобщение на най-необичайните избори в новата история на САЩ, проведени на фона на пандемия. Избори, белязани от рекордно предварително гласуване, довело до безпрецедентно дълго броене на гласовете и очакване на резултата от изборите в продължение на дни.

Проследява стратегиите на двамата основни претенденти - Джо Байдън и Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом и най-вече сблъсъкът им по най-важната тема на годината - COVID-19, довел в крайна сметка до победата на демократа и загубата на Тръмп, пропилял шансовете си за втори мандат по време на коронакризата.

Автори на филма са Цветелина Йорданова и Александър Марков, а оператори са Атанас Атанасов и Владимир Богдански. Режисьор на лентата е Мария Христова, монтаж - Цветослав Юруков.

Двамата журналисти и операторите заснеха филма по време на пътуването си до САЩ, за да отразят изборите. Във филма авторите показват, чрез героите си разделението на Америка – привърженици на демократите и републиканците; фенове и противници на Тръмп; хора, изповядващи различни ценности и представи за страната си и управлението ѝ.

Гледайте БНТ1 на 20 януари 2021 г. и проследете церемонията по встъпване в длъжност на Байдън и Харис. Чуйте прогнозите на анализаторите в специалните предавания:

· 16.40 ч. - "Светът и ние" по БНТ1 и онлайн на bntnews.bg;

· 18.30 ч. – 20.00 ч. специалното издание на „Още от деня“ по БНТ1 и онлайн на bntnews.bg;

· 21.30 ч. „В кадър: Битката за душата на Америка“ по БНТ1.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира на финал в Анталия!
Адриан Андреев се класира на финал в Анталия!
"Пфайзер" и "Байонтек" ускоряват производството на ваксини
"Пфайзер" и "Байонтек" ускоряват производството на ваксини