Имат ли траен имунитет бебетата, които се раждат с антитела срещу COVID-19?

от БНТ
08:03, 19.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Все още няма достатъчно изследвания, които да докажат дали бебета, родени с антитела срещу Ковид имат траен имунитет. Това обясни в "Денят започва" неонатологът д-р Радка Масларска.

В "По света и у нас" вече ви разказахме за случай на 28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с вируса в последните три месеца от бременноста, а при новороденото бяха открити антитела.

Бременните също са засегнати от COVID-19, но много малък процент от новородените бебета могат да бъдат инфектирани по време на бременността, защото антигенът на вируса не преминава вертикално - през плацентата от майката към бебето, обясни д-р Радка Масларска - началник на Отделението по неотатология, Аджибадем Сити Клиник в болница Токуда.

“В края на лятото едно голямо проучване във Великобритания и Италия показва, че само 4% във Великобритания и 5% в Италия вертикално преминаване. При всички деца, при които се откриват антитела, които могат защитават от COVID, се касае за преминали от преболедували майки антитела”, добави тя.

“От нашия опит през последното тримесечие на миналата година при 11 бебета, родени от майки с COVID-19, в 90% от случаите се откриват този клас антитела”, съобщи д-р Масларска.

Тя уточни, че изследванията не са толкова детайлни - например, какво е количеството на антителата и какъв може да е периодът на защита, защото децата боледуват много по-леко.

“По-интересното е, че имаме 15 деца, които са се родили от майки с активна инфекция в момента на раждането. От тях само при едно се изолира PCR за COVID-19 - тоест детето имаше антигена на вируса и влиза в тези 4%, при които става преминаването по вертикален път. Докато майката беше в много тежко състояние, детето имаше много лека симптоматика”, каза още д-р Масларска.

По думите ѝ вирусът не преминава през кърмата - кърменето дори се препоръчва, защото детето се ражда имуннокомпрометирано и със защитните фактори на кърмата се създава сигурност за детето при неговата адаптация след раждането.

Вижте целия разговор с д-р Масларска във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат
Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат
Три села в община Бяла останаха без ток заради замръзнал далекопровод
Три села в община Бяла останаха без ток заради замръзнал далекопровод