Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат

от БНТ
08:07, 19.01.2021 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Много важно беше да направим добър анализ на 2020-та, тя беше трудна, налагаше се да правим актуализации, но успяхме да постигнем основната цел - да запазим финансовата стабилност на града. Това заяви в "Денят започва" кметът на София Йорданка Фандъкова по повод на приетия голям бюджет на столицата в момент на криза.

В този бюджет се включват голяма част държавно делегирани дейности. Тази година предстои увеличение на учителските заплати, на средствата за социалните работници и за системата на здравеопазването. Така че от този впечатляващ милиард 880 милиона лева, около 1,380 млрд. лева са държавно делегирани дейности. Капиталовата програма около 500 млн. лева се състои от близо 300 млн. защитени европейски средства за основни обекти и проекти на града. Един от най-важните и ключови е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай номер 5 по бул. "Цар Борис III", която започваме през месец март. Вече има сключен договор с изпълнителя, прави се организация на движението, обясни Фандъкова.

"Смятам, че бюджетът е на София е реалистичен и напрегнат, стратегически цели и стратегически проекти отличават бюджета. Три са основните цели, които съм заложила и в моята програма, която беше подкрепена от гражданите. Първата цел са стратегическите и инфраструктурни проекти и работата в кварталите. Около 140 млн. лева са заложени за тези цели, допълни Фандъкова.

Основна цел е довършване и изграждане на етапи от третия градски ринг, което е важно за облекчаване на трафика. Това са булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" и в същото време връзките със Северната скоростна тангента.

50 млн. лева от тези средства са заложени към ремонтите в различните квартали.

10 са ключовите проекти, които са заложени в проекта, подкрепен от Европейската инвестиционна банка и от Столичния общински съвет.

Всички тези сметки няма да засегната данъчната политика на Столична община.

"Вече обявихме, че направихме и не предложихме увеличение на данъците и основните такси. Разбира се, в момента се намираме не само в епидемична обстановка и здравна криза, но и в икономическа и финансова криза за всички. Ясно е, че в момент на криза няма как да предвиждаме увеличаване на данъците и таксите", обясни Фандъкова.

Около 200 милиона лева ще бъдат отделени за справяне с проблема със замърсяването на въздуха. Вече е обявена процедура за закупуване на уреди за отопление, с които да се заменят печките на дърва и въглища на голяма част от домакинствата.

Средствата за миене на улици също ще бъдат увеличени. С 24% са увеличени площите за миене. Отваря се нова програма за "кални точки" - местата, в които се паркира и от които се разнася прах и кал. Такива пространства вече са облагородени в "Овча купел", "Красна поляна" и "Надежда".

Не се предвижда увеличаване на данъците и таксите в този момент на криза, увери кметът Фандъкова.

Ситуацията с плаващите сметища е показала важността на ролята на превенцията, отбеляза Фандъкова. Всяка година Столична община почиства около 100 км речни корита. Има проект за почистване на 10 км от р. Искър - от Панчарево до Летище София. Предвидено е и изграждането на вело и пешеходна алея.

Районните кметове на трите пострадали района са минали по пострадалите къщи, описани са щетите. Желаещите могат да кандидатстват за еднократна помощ.

В бюджета за 2021 година се залага и на строителството. Важна стратегическа цел е изграждането на детски градини, училища и ясли. За това са предвидени близо 70 милиона лева. Продължава и работата по програмата за изграждане на салони по физкултура в училищата.

"Винаги има проблеми при строителството. Строителните фирми биват санкционирани. За мен има две важни неща. Първото е строг контрол при строителството и второто - когато се случи някакъв проблем, той да бъде отстранен не за сметка на софиянци", категорична беше кметът Фандъкова.

Противоепидемичните мерки в София са дали резултат, тъй като се наблюдава траен спад на новите случаи. Натискът към лечебните заведения е намален, а в последните дни броят на хоспитализираните е около 800 дневно, заяви още кметът на София Йорданка Фандъкова.

"И четирите градски болници имат ковид отделения, намален е натискът към тях. Въпреки това смятам, че внимателно трябва да се разхлабват мерките. Беше важно малките деца да тръгнат на училище и на детска градина, сега очакват да започнат поетапно да се връщат учениците, защото това време няма как да се върне на децата. Това е много важно и в същото време, разбира се, че здравето на всички е най-важно", каза Фандъкова.

Още за приоритетите на столичния бюджет вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДПС решава дали да внесе свои предложения за промени в Изборния кодекс
ДПС решава дали да внесе свои предложения за промени в Изборния кодекс
Имат ли траен имунитет бебетата, които се раждат с антитела срещу COVID-19?
Имат ли траен имунитет бебетата, които се раждат с антитела срещу COVID-19?