НОВИНИ

Без банков клон и без обществен транспорт в Ракитово

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 19.01.2021
8282
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в Ракитово. Близо половин година в общината няма обществен транспорт, а причината според администрацията е липса на пътници и нежеланието на превозвачи да обслужват клиентите. Хората обаче искат автобуси.

Допълнително напрежение предизвика намерението на единствената търговска банка в общината да затвори своя офис. Така освен без транспорт, хората и бизнесът в Ракитово ще останат без банково обслужване.

Въпреки ниските температури, много хора излязоха навън, за да изразят позицията си.

Общинският съветник Георги Тупаров обясни, че закриването на общинската банка е следствие на доста грешни ходове на предходното и сегашно управление на кмета, който още с встъпването си в длъжност преместил общинските сметки в съседен клон в община Велинград. Така той лишил банката с близо 40 млн. лева за предходните три години.

"Това според него ще затрудни бизнеса и хората, защото преобладаващата част от населението е възрастно и има нужда от тази банка, защото не всеки магазин има пос терминал, за да си платят", каза още Тупаров.

Липсата на транспорт пак е благодарение на сегашното управление, защото не направи никакви стъпки в тази насока, допълни той.

Позицията на община Ракитово изрази зам.-кметът Кристина Овчарова:

"Бяха правени опити, бяха провеждани разговори с ръководството на банката, но уви ще я затворят, като ни дават две причини за това. Едната е, че според тях резултатите на местния клон са незадоволителни. Другото оправдание е, че светът до такава степен се е дигитализирал, че мобилните приложения на банката са абсолютно достатъчни и нашите граждани не се нуждаят от физически офис. Ние не сме съгласни с това. Нашите хора са възрастни и социално слаби, но банката ще затвори на 20 януари. Започнали сме преговори с различни кредитни и финансови институции. Утре кметът има среща с една от тях и се надяваме в най-кратки срокове да решим казуса".

Относно транспорта тя обясни, че са намерили местен превозвач от Ракитово, който се е отказал след 6 месеца с довода, че линията е непечеливша. Транспортните фирми казват, че имат курсове, в които не се качва нито един пътник, каза още Овчарова.

Пред БНТ настоящата фирма обслужваща линиите, заяви че е готово да започне работа отново при помощ от страна на общината.

"По моя груба сметка, приблизително около 3000 лв. на месец няма да има никакъв проблем още от началото на другия месец да започнем", каза Ангел Балджиев - превозвач.

Фирмата настоява и за намеса от страна на контролните органи в лицето на Държавната автомобилна администрация и полицията за справяне с нелоялната конкуренция от страна на таксиметровите шофьори, които продължават да возят на цената на градския транспорт.

Вижте и другите гледни точки във видеото.

Репортер: Ангел Узунов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време е за "Футболист на Годината 2020"
Време е за "Футболист на Годината 2020"
Двама протестиращи през лятото отиват на съд заради инцидента на Румънско посолство
Двама протестиращи през лятото отиват на съд заради инцидента на Румънско посолство