НОВИНИ

Шофьорът от тежката катастрофа на ГКПП "Лесово" може да получи 20 години затвор

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 19.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьорът на тира, предизвикал тежка катастрофа в началото на октомври миналата година в близост до граничен пункт Лесово, се изправи пред съда в Ямбол. Молдовският гражданин Октавиян Бекиян е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на трима души.

От катастрофата между тира и микробус със сливенска регистрация бяха ранени и дванайсет души - сред тях тежко две жени, които бяха откарани с военен самолет в София. В буса е имало хора от Ямбол, Сливен и Карнобат пътуващи за Одрин.

Според държавното обвинение шофьорът на товарния камион неправомерно е бил спрял часове на пътното платно, като е създавал предпоставка за катастрофа с другите участници в движението.

В хода на разследването е установено, че микробусът се е движил с 16 км/ч повече от допустимата скорост. Ако шофьорът на тира бъде признат за виновен, може да получи присъда до 20 години лишаване от свобода.

Защитникът на обвиняемия адвокат Светослав Михов заяви: "Каквото и да се случи в това дело, това трагично събитие и резултатите от него ще повлияят към един по-добър, как да кажа - по-добра организация в този регион, за да не се стига до подобни резултати. Това очаквам от делото, а какво ще отсъди съда надявам се това да бъде една справедлива присъда... Той е един чудесен, как да кажа - мек човек, който изглежда сломен от тези събития".

Прокурорът Милен Божидаров заяви: Установено е, че същият е паркирал моторното превозно средство или иначе казано е бил оставен в паркирано състояние в продължение на часове на пътното платно като по този начин е бил преграда за всички движещи се по този път пътни превозни средства. Товарният автобус също се е движил със скорост, която не е съобразена със закона и като такава не му е позволила да спре, така че да не бъде предизвикано пътно произшествие.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония даде обещание да организира Игрите, въпреки недоволството на хората
Япония даде обещание да организира Игрите, въпреки недоволството на хората
Масово изследват за коронавирус учителите в Пловдив
Масово изследват за коронавирус учителите в Пловдив