НОВИНИ

Европарламентът иска прозрачност на договорите за ваксините

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:32, 19.01.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент настоява за прозрачност на договорите, които Еврокомисията сключи с производителите на ваксините срещу COVID-19. По време на дебат днес в Брюксел евродепутатите поискаха да получат достъп до договорите с фармацевтичните компании и информация за поръчките на всяка една отделна държава.

Евродепутатите упрекват Европейската комисия в липса на прозрачност при воденето на преговори и съдържанието на договорите, както и по отношение на поръчките на отделните държави и кои и колко ваксини всяка държава е поръчала. Според тях повече подробности и детайли ще послужат срещу дезинформацията и фалшивите новини и ще убедят гражданите, че печалбите на фармацевтичните компании не стоят над интересите на хората.

Критики в Европа: Има ли достатъчно ваксини срещу COVID-19 и правилно ли се разпределят?

Очаква се днес Еврокомисията да представи още препоръки за процеса на ваксинация в Европа.

Стела Кириакидес - еврокомисар по здравеопазването, заяви: "Искам да ви уверя, че чух добре вашия призив за прозрачност и съм напълно съгласна, че демократично избраният парламент в ЕС трябва да може да контролира нашата работа. Както знаете, ние сме обвързани с клауза за конфиденциалност в договорите с фармацевтичните компании, но аз приветствам факта, че една от тях вече се съгласи да направи съдържанието публично за вас. Ще продължим да работим и с останалите, ще се опитаме да осигурим достъп до съдържанието на договорите колкото се може по-бързо".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт обърна Лейкърс в края за седми успех през сезона
Голдън Стейт обърна Лейкърс в края за седми успех през сезона
Нови двама участнци на Australian Open са заразени с коронавирус
Нови двама участнци на Australian Open са заразени с коронавирус