НОВИНИ

Критики в Европа: Има ли достатъчно ваксини срещу COVID-19 и правилно ли се разпределят?

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:48, 04.01.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започна втората ни година с коронавируса. Година, в която човечеството се чувства по-въоръжено заради ваксините, които вече се движат към страните от цял свят. В политическия спектър на Европа обаче, се чуват гласове, че дистрибуцията не е безпроблемна.

Лидерът на германския Християнсоциалистически съюз каза, че "Европейската комисия вероятно е планирала твърде бюрократично - твърде малко от правилните ваксини са поръчани и дебатите за цените продължават твърде дълго."

Безпрецедентната масова кампания започна на 27 декември с агитации за ползата от ваксината срещу коронавируса, за да се ваксинират повече хора. Брюксел обяви, че одобреният препарат на "Пфайзер" и "Байонтек" ще бъде разпределен пропорционално между 27-те страни и са осигурени достатъчно дози за цялото население на Евросъюза.

"Ваксинирането ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Когато бъдат ваксинирани достатъчно хора, ще започнем да пътуваме, да се виждаме с приятели и роднини и да празнуваме нормално", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Оказа се, че има и други проблеми. След разнасянето на първите пратки от ваксината, в някои страни специалисти критикуваха бавния старт на кампанията, поради логистични причини.

"Има проблем с доверието и със стратегията. Ние нямаме ваксинационна стратегия. Германците започнаха да подготвят масово ваксиниране още в началото на ноември и виждаме резултата", заяви Филип Жювен, началник спешно отделение на болница в Париж.

В Германия обаче, медии предупредиха, че отделените за страната количества са малко, за да се постигне навреме нужното ниво на ваксиниране. Някои центрове за ваксиниране затвориха поради липса на препарати.

В интервю за авторитетното списание "Шпигел", публикувано на 1 януари, съоснователят на германската фирма "Байонтек" Югюр Шахин посочва, че нейната ваксина е одобрена късно в Европа, а Европейската комисия е поръчала твърде малко количество от нея.

Запазени са ваксини на други компании, чиято употреба още не е одобрена. За да се навакса празнината в доставките, "Байонтек" ще изгради нова производствена линия в Германия, но забавянето е факт.

И Финландия е сред страните, разочаровани от бавния старт на ваксинирането. Досега са получени 50 000 дози, при очаквани между 100 000 и 300 000. В Чехия тепърва започва регистриране на желаещи да се ваксинират, като приоритет имат възрастните и хора от рискови групи.

"От 1 февруари ще може да се регистрират всички граждани на страната. Системата ще оценява приоритета според здравословното състояние", заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

От Брюксел не приемат критиките за грешна стратегия.

"ЕС създаде разнообразно портфолио от почти 2 милиарда дози. То беше разработено при непредвидими обстоятелства. Когато преговаряхме с шестте компании, нямаше гаранции кои ваксини ще бъдат одобрени за употреба в ЕС. За да се справим с това, стратегията ни беше да развием портфолио с ваксини от различни компании, за да се увеличат шансовете, че поне една от тях ще бъде одобрена", заяви говорителят на ЕК Стефан де Керсмакер.

Във Великобритания започва имунизация с Оксфордската ваксина

Отвъд Ламанша, във Великобритания, ваксинирането с препарата на "Пфайзер" и "Байонтек" започна още на 8 декември, а от днес вече се прилага и втора одобрена ваксина - на компанията "Астра Зенека".

"Ваксината е всичко за мен. Само с нея може да се върнем към нормалния живот", каза 82-годишният пациент Боб Пинкър.

Премиерът Борис Джонсън се похвали, че вече 1 милион британци са получили първата доза. В същото време експерти критикуваха решението да се удължи четирикратно срокът за повторното ваксиниране, за да се обхванат повече хора.

Недоразумения предизвика и неясна препоръка на здравните власти, от която излиза, че се допускат дози от различни ваксини. На Стария континент се очаква в сряда Европейската агенция по лекарствата да одобри за употреба и ваксината на "Модерна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" настоява за одит на машините за гласуване от независими експерти
"Демократична България" настоява за одит на машините за гласуване от независими експерти
Арда (Кърджали) започна днес зимна подготовка
Арда (Кърджали) започна днес зимна подготовка