НОВИНИ

Във Великобритания започва имунизация с Оксфордската ваксина

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:18, 04.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания първа в света започва ваксинация с препарата на Оксфорд "Астра Зенека" в опит да ускори имунизационната програма срещу коронавируса.

Над половин милион дози от ваксината са готови за употреба от днес. Надеждите са за овладяване на инфекцията и евентуално вдигане на рестрикциите, но премиерът Борис Джонсън не изключи краткосрочно затягане на мерките.

Дни наред страната регистрира над 50 000 нови случая за денонощие. Британските власти планират да увеличат до 12 седмици времето между първата и втората доза на ваксината с цел обхват на повече хора.

"Напълно сме подготвени, ще можем да ваксинираме максимален брой хора, но очакваме да започнем с няколкостотин на ден. Този брой ще се увеличава с напредването на седмицата, така че наистина е вълнуващо да можем да предложим защита на толкова много хора", каза д-р Джордж Финдли, ръководител на болничен тръст.

Инжекцията на Оксфорд беше одобрена на Острова в края на декември. За разлика от ваксината на "Пфайзер", тя се съхранява в нормален фризер, по-лесна е за дистрибуция и е по-евтина.

Великобритания е осигурила 100 милиона дози, достатъчни за почти цялото население.

А Шотландия от днес въвежда ново ефективно затваряне, вероятно до пролетта, съобщава Таймс.

Норвегия налага нови ограничения срещу коронавируса, включително забрана в цялата страна за сервиране на алкохол в барове и ресторанти. Предвижда се и забрана за приемане на гости по домовете.

Гърция съобщи за четири случая на новия, по-заразен вид коронавирус, открит първо във Великобритания. Заразените са пристигнали наскоро от Острова и в момента са под карантина. 12 случая на новия щам има и в Кипър, всички са с британска връзка. От неделя Гърция затегна мерките срещу разпространение на заразата за една седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преизбраха Нанси Пелоси за председател на Камарата на представителите в САЩ
Преизбраха Нанси Пелоси за председател на Камарата на представителите в САЩ
4 случая на новия щам на COVID-19 в Гърция
4 случая на новия щам на COVID-19 в Гърция