НОВИНИ

Облачно, мъгливо и с валежи ще бъде утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 03.01.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

След като разцъфтяха кокичетата и игликите - синоптиците твърдят, че през януари все пак зима ще има - със сняг и ниски температури. След слънчевото начало на новата година, още утре, в първия работен ден, ни очаква облачно и дъждовно време.

През нощта ще бъде облачно, а вероятността за валежи на много места е висока. Утрото в понеделник ще ни посрещне с температури предимно между 3° и 8°, в София - около 3°.

И утре ще остане облачно и на много места ще има валежи от дъжд. След обяд в Западна България и Родопската област ще се усилят и ще са значителни по количество.

За 8 области в страната е обявено предупреждение от първа степен - код жълто за опасни количества на валежите, а в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил и Перник - предупреждението е от втора степен - код оранжево. Там валежите могат да достигнат до около 60 л/кв.м, а над около 1700 м, дъждът ще премине в сняг.

В източните райони ще е почти без валежи. До обяд в западните части на Дунавската равнина ще е почти тихо, като отново ще се образуват мъгли. В следобедните часове вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е слаб. В източната половина на страната и крайните южни райони ще духа до умерен, след обяд временно силен вятър от юг-югоизток.

Максималните температури ще са от 5°-6° в северозападните райони, до към 15°-16° в източните. През нощта срещу вторник вятърът в повечето райони ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина ще бъде умерен и с него ще нахлуе малко по-студен въздух. Все още ще превалява, но предимно слабо, а от запад на изток валежите ще спират.

В планините ще е облачно, мъгливо и с валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг. Отначало в планините в Западна България, а около и след обяд и в Родопския масив валежите ще се усилят и ще са значителни по количество.

Ще е и ветровито - ще духа силен, временно бурен южен вятър. Температурите ще се понижат и в курортите ще са от 1° на Алеко, около 4° в Боровец и Пампорово и до 8° в Банско.

Средиземноморски циклон определя времето на Балканския полуостров и на много места ще има валежи от дъжд, по-значителни в централните райони от полуострова. По Адриатическото крайбрежие и в Гърция валежите ще са временно интензивни, на места с гръмотевици. В северозападните райони от Балканите ще вали и дъжд, и сняг.

Над по-голямата част от Европа ще бъде облачно и с валежи. Сняг ще вали на много места в централните части от Европейска Русия, Прибалтика, на места в Полша, Германия и Северна Франция. В Централна Европа и в района около Алпите ще вали дъжд и сняг.

У нас, във вторник сутринта само на отделни места в източната половина от страната все още слабо ще превалява, но и там валежите бързо ще спрат. Облачността ще се разкъса и ще намалее. В сряда от запад отново ще се заоблачи, а вечерта ще започнат валежи от дъжд. Сутрешните температури ще се понижат, а дневните слабо ще се повишат. В четвъртък и петък ще има валежи, предимно от дъжд, на повече места през първия ден, а през втория - ще са главно в Южна България. Ще бъде и ветровито. Очаква се и захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без риск за човешкия живот: Едни от най-големите проследяващи радари в света са в Израел
Без риск за човешкия живот: Едни от най-големите проследяващи радари в света са в Израел
Българка има решение за заселването на Марс!
Българка има решение за заселването на Марс!