НОВИНИ

Новите локомотиви на БДЖ носят имена на български владетели

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:20, 03.01.2021
10749
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, които са последен писък на технологиите. "Аспарух" и "Тервел" са първите нови машини за последните близо 30 години. С тях времето за пътуване ще бъде намалено.

Локомотивът хан "Аспарух" е новата гордост на БДЖ. Машината е изцяло дигитализирана, а компютър управлява механичната част. Системите за сигурност са последно поколение.

Визията е избрана след обществено гласуване. Печели проекта "Green force", който събира почти 10 000 гласа от всички 30 000, участвали в анкетата.

По следите на влака с новото приложение на БДЖ

"Скорост 160 км/ч, като за момента ще се движат с 130 км/ч. Очаква се да се намали времето за пътуване. За момента пътуват по двете линии Варна и Бургас. Доста по-комфортни са, безшумни са", обясни каза Иван Гергинов, зам.-началник експлоатация на локомотивно депо София.

Машината вече си има и фенове. 18-годишният Христо е дошъл на Централна гара специално, за да се снима с "Хан Аспарух", преди композицията да отпътува за Варна.

"Просто си ми е мечта да го видя и него", казва Христо Христов.

Той споделя, че хобито му е да пътува с влак, а мечтата му е да стане машинист.

"Тази ми е на сърце. Другите професии не ми харесват нещо. Освен че може да видиш Искърското дефиле и другите дефилета надолу по България може да ги видиш с жп транспорта", споделя Христо Христов.

От БДЖ очакват общо 15 машини. Засега в експлоатация са "Аспарух" и "Тервел". Останалите ще пристигат поетапно след февруари.

Всички нови локомотиви ще бъдат кръщавани на български владетели. Върху всяка една машина ще има поставен QR код. Когато кодът се сканира с мобилен телефон пътниците ще могат да научат интересни факти от историята, свързани с владетеля.

Любителите на железниците вече имат свои предложения.

"Това е цар Калоян и второто ми предложение цар Иван Асен Втори", каза Ангел Тодоров.

От БДЖ освен нови локомотиви очакват през новата година и повече пътници. През 2020-а заради пандемията е отчетен спад от близо 40% на пътуващите с влак.

Снимки: Деси Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери
Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери
Европа затяга мерките, британските деца утре тръгват на училище
Европа затяга мерките, британските деца утре тръгват на училище