НОВИНИ

Европа затяга мерките, британските деца утре тръгват на училище

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:46, 03.01.2021
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Някои европейски страни като Гърция и Франция започнаха новата година със затягане и удължаване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Въпреки ограниченията в Германия, в ски курортите се получи струпване на хора и задръствания. В Европа вървят и дискусии кога децата могат да се върнат в клас.

Гърция удължава до 10 януари строгата карантина, въведена в страната преди два месеца. Може да се излиза само за посещение на лекар, до аптека, за покупки и спорт. Мярката е превантивна, а целта е децата да се върнат на училище на 11 януари, обясни правителствен говорител. Тогава ще отворят търговците на дребно, фризьорските салони и църквите.

Магазините ще работят на принципа, при който клиентите физически взимат на входовете предварително закупените онлайн или по телефона стоки. В страната е в сила вечерен час - от 21.00 часа до 5.00 ч. сутринта. Не се променя и протоколът за влизане в Гърция. Маските са задължителни.

В Европа започна масовото ваксиниране срещу COVID-19

Вечерен час и във Франция. Жителите на 15 департамента нямат право да напускат домовете си от 18.00 часа до 6.00 ч. сутринта. Изключения са допустими по уважителни причини. Няма посочена дата за край на ограниченията.

В Германия, която удължи националната карантина до 10 януари, лифтовете и пистите са затворени. Но това не спря германците да се втурнат натам с падането на първия сняг, предизвиквайки задръствания и хаос на паркингите.

"Забраната не спря много хора да дойдат на ски пистите. Затова се налага да затворим пътищата, които водят дотук", каза Себастиан Хелд, говорител на полицията.

Само през вчерашния ден са регистрирани 176 нарушения за носенето на маска, 94 - за спазването на дистанция и едно за забраната за употреба на алкохол на обществени места. На двама души са повдигнати обвинения заради обида на полицаи.

В Белгия започна тестването на всеки пристигащ от чужбина. Пробите се взимат на основните летища и жп гари. Мярката цели да не се допусне грешката от миналата година, когато много връщащи се от ски курорти белгийци, донесоха вируса у дома.

Жил дьо Шепер, координатор на Червения кръст, обясни, че центровете ще работят от 9.00 сутринта до 23.00 ч. Капацитетът им е 750 теста дневно.

По-строги мерки срещу COVID-19 във Франция, Германия и Великобритания

На фона на растящия брой случаи на COVID-19 във Великобритания се засилва натискът всички училища в Англия да затворят. Повечето основни учебни заведения подновяват занятия още утре, а седмица по-късно и средните.

"Училищата са безопасни. Много е важно да се подчертае. Заплахата, рискът за децата и младежите е много, много малък, а както потвърждават и учените, така е и за персонала", каза Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания.

В интервю за Би Би Си Борис Джонсън съобщи, че 530 000 дози от ваксината на Оксфорд/Астра Зенека са доставени в центровете за имунизация и от утре започва ваксинацията с този препарат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите локомотиви на БДЖ носят имена на български владетели
Новите локомотиви на БДЖ носят имена на български владетели
Музеи и галерии отварят врати с до 30% от капацитета си
Музеи и галерии отварят врати с до 30% от капацитета си