НОВИНИ

Ръст на продажбите на къщи в селата около Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 03.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Къщите на село са сред най-търсените през изминалата година, отчитат брокери. Коронавирусът и наложените ограничителни мерки провокираха хората да потърсят алтернативно жилище извън големите градове. Ръст на продажбите се отчита в близките села до градовете. Селата в Родопската яка остават сред най-предпочитаната възможност за бягство от Пловдив.

За последните няколко месеца на сесиите на Общинския съвет на Община Родопи е сменен статута на повече от 100 имота само в близкото до Пловдив село Марково.

"Постоянно започват строежи на нови къщи. Истината е, че хората предпочитат да живеят близо до града, в къща с двор, може би пандемията диктува това да се чувстват по-комфортно семействата", заяви кметът на селото Десислава Терзиева.

Брокери на недвижими имоти от Пловдив отчитат, че в селата от Родопската яка се продават предимно новопостроени къщи. Цените остават сравнително високи. Празните парцели за жилищно строителство там вървят по 40-50 евро на квадрат, за разлика от близките населени места на север от река Марица, където за 50 000 евро може да се купи готова къща с двор.

Единици са старите къщи, които се продават в Марково. Те обаче също държат доста висока цена заради локацията на селото, чистия въздух и гледката към града.

За последната година в село Марково са регистрирани 1200 нови жители. Това води и до необходимостта от разкриването на нови групи и класове в детската градина и местното училище. Така по време на пандемията става възможно съживяването на редица български села.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: ПСЖ представи Почетино
Официално: ПСЖ представи Почетино
Литовец е новият треньор на Лудогорец
Литовец е новият треньор на Лудогорец