НОВИНИ

В Европа започна масовото ваксиниране срещу COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:58, 27.12.2020
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

От днес започва масовото ваксиниране срещу COVID-19 в Европа. Тази стъпка е ключова за овладяването на пандемията, отнела живота на повече от милион и 700 000 души в света.

Германия и Словакия бяха сред първите европейски страни, в които бяха поставени първите дози от ваксината на "Пфайзер-Байонтек".

Началото на програмата в Германия беше дадено ден по-рано в провинция Саксония-Анхалт. Ваксинирани са всичките 40 обитатели на старчески дом и 11-те служители в него. Първата доза беше за 101-годишната Едит.

Сн. БГНЕС

Федералното правителство планира да разпредели общо 1,3 милиона дози към 16-те германски провинции до края на годината. Центровете за ваксинация в страната са повече от 400. Ваксината е доброволна и безплатна.

Първият ваксиниран в Словакия е член на правителствена комисия за борба с пандемията.
Нямаше никакви проблеми. Дори не усетих, беше като ухапване от комар", сподели след ваксинацията Владимир Кречмери, член на правителствена комисия.

Настроенията в Париж преди да започне кампанията са по-скоро в духа, че хората са готови да се имунизират, макар да не са съвсем убедени в ефикасността на ваксината.

3900 флакона, съдържащи 19 500 дози, пристигнаха в Париж с хладилен камион от завода на "Пфайзер" в белгийския град Пюрс. Френските здравни власти определиха момента като исторически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната
Турция въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната
Медицинска сестра с 40-годишен стаж е първата ваксинирана в Бургас
Медицинска сестра с 40-годишен стаж е първата ваксинирана в Бургас