Здравният министър проф. Ангелов е първият ваксиниран срещу COVID-19 в България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:55, 27.12.2020 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината (бета)

От днес в България официално стартира имунизацията срещу COVID-19.

Първият имунизиран срещу коронавируса е здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Имунизацията се извършва в столичната болница "Св. Анна".

Реанимационен екип на болницата присъства по време на целия процес на ваксинацията.

"Вярвам, че учените са си свършили работата. И ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19", това бяха първите думи на министър Ангелов след ваксинацията.

Днес България, заедно с почти всички европейски държави се изправя в едновременни усилия за победоносна битка срещу COVID-19, заяви здравният министър Костадин Ангелов в първото си изявление след ваксинацията. Той показа пред журналисти формуляра за процедурата и сподели, че се чувства добре, без никаква разлика от предишното му състояние.

Цялото изказване на здравния министър вижте тук:

След здравния министър се ваксинираха и д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести и понастоящем ръководител на COVID отделенията в болницата, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

Освен в София, ваксинацията започна и в още два големи града - Пловдив и Бургас.

В 10.00 ч. в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив първите имунизации срещу COVID-19 бяха направени на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено "Вътрешни болести" към същото отделение.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран медик в Пловдив

В същия час в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ-Бургас първата имунизация срещу COVID-19 беше направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Тя е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Мутафчийски е първият ваксиниран срещу COVID-19 медик от ВМА
Проф. Мутафчийски е първият ваксиниран срещу COVID-19 медик от ВМА
Изграждат площадка за хеликоптери до тунел "Железница", в Бургас ще има планетариум
Изграждат площадка за хеликоптери до тунел "Железница", в Бургас ще има планетариум