НОВИНИ

Първите ваксини пристигнаха в България (Обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 26.12.2020
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Първите количества ваксини на Пфайзeр и Байонтек пристигнаха малко преди 8.00 часа тази сутрин в България. Те бяха транспортирани с хладилен камион от Белгия при температури минус 70 градуса и посрещнати от здравния министър преди да бъдат вкарани в хладилниците на Бул Био.

Здравният министър потвърди, че ще се ваксинира пръв. След него ще се ваксинира генерал Венцислав Мутафчийски. Председателят на БЛС - д-р Иван Маджаров също ще бъде сред първите ваксинирани утре.

И така първите 9750 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" вече са доставени. Те ще бъдат разпределени за необходимите две ваксинации на 4875 души от първа линия, които се поставят през 21 дни.

Ваксинацията започва още утре, 27 декември - неделя, в София, Пловдив и Бургас.

До момента хората в най-голям риск, на първа линия, които са заявили желание да получат ваксини, са около 45 000. В последните дни обаче - броят им непрекъснато нараства.

Още днес започна разпределението към страната.

До момента правителството задели 180 млн. лв. за ваксини, като има готовност за отпускане на още 50 млн. лева.

Рано сутринта полиция отцепи района около Бул Био, а паяци вдигаха паркирани коли, за да освободят място за хладилния камион. Малко преди 8.00 ч. пристигнаха първите количества.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, каза:

"9750 дози вече са разположени във фризера, който е в сградата зад мен на Бул Био. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. От тук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани".

Утре стартира ваксинацията, която е безплатна и доброволна.

"Аз ще бъда първият ваксиниран българин. Утре ще започне ваксинирането в три града в страната, синхронно, в София, Пловдив и Бургас. Останалите региони започват имунизация 28 декември, 29 декември - Враца и Търново", допълни Костадин Ангелов.

Предвидени са обучителни материали за всички участници в процеса.

Богдан Кирилов - директор на ИАЛ, каза: "Има кратки характеристики за медицинските специалисти, има листовки за пациента, има инструкции за съхранение, транспортиране, приготвяне и поставяне на ваксината, така че всички имунизационни кабинети да бъдат подготвени още утре".

Расте броят на медиците, които искат да се ваксинират. Заявки има и от работещи в хранителните вериги, нотариуси, адвокати и артисти.

Проф. Красимир Гигов - председател на Координационния съвет по ваксинация, заяви: "Желанието на хората да се ваксинират все повече нараства, ние казваме, че това са около 33%".

Ваксинацията ще се извършва в болници, РЗИ-тата и от джипитата.

"Амбицията ни е наистина да постигнем 70% ваксинирани българи, защото след като постигнем това число, ние ще хвърлим маските, ще почнем да се виждаме, да виждаме своите близки", заяви Костадин Ангелов.

По-късно в РЗИ-Пловдив, където пристигна пратка с ваксини от София, здравният министър обясни пред премиера, как ще изглежда имунизационната карта.

Бойко Борисов, министър-председател, каза: "Познавайки как действа съюзът - държавите членки, както гърците въведоха PCR-и, в един момент ще кажат - я да видим кой е ваксиниран, кой не е. Така че тогава, да не се налага да се правят повторно и нали има електронен списък, и всички са в него?!"

"Електронната система сме я подготвили така, че всеки, който иска документ, с едно натискане на бутона да излиза документ, че е ваксиниран", обясни Костадин Ангелов.

Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика при доставката на ваксини за всички страни от съюза.

Репортери: Николай Минков, Тихомир Игнатов

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас получиха ваксини, ваксирането започва утре
В Бургас получиха ваксини, ваксирането започва утре
Реми запази статуквото в челната тройка на Висшата лига
Реми запази статуквото в челната тройка на Висшата лига