НОВИНИ

180 млн. лв. е отпуснало правителството до момента за закупуването на ваксини срещу COVID-19

борисов провери съхраняват ваксините пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 26.12.2020
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Първите ваксини срещу COVID-19 вече са в България

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя ѝ Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз.

„Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията", добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ-Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани.

Ваксините вече са у нас: Вижте как и къде се съхраняват

„Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали", отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола и линейка се удариха на „Черния кос” край Владая
Кола и линейка се удариха на „Черния кос” край Владая
Арестуваха гражданин на Северна Македония, опитал да пренесе през границата 33 кг канабис
Арестуваха гражданин на Северна Македония, опитал да пренесе през границата 33 кг канабис