НОВИНИ

Ваксините вече са у нас: Вижте как и къде се съхраняват (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 26.12.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Първите количества ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха рано тази сутрин в България.

Те бяха транспортирани с хладилен камион от Белгия при температура минус 70 градуса и посрещнати от здравния министър преди да бъдат вкарани в хладилниците на "Бул Био".

Вижте във видеото кадри от разопаковането на ваксините и поставянето им във фризерите

Първите ваксини срещу COVID-19 вече са в България

„9750 дози вече са разположени във фризера в сградата на Бул Био. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започва логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната", това съобщи министър Ангелов след пристигането на ваксините.

По думите му в зависимост от жителите в отделните шест региона ще бъдат разпределени различни количества ваксини, като е създадена пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас. Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-и и 29-и декември, като Враца и Търново ще ги получат от София на 28-и.

Борисов провери как се съхраняват ваксините в Пловдив

Проф. Ангелов заяви, че ще бъде първият ваксиниран българин и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.

Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ, ЗАДАЙТЕ ГИ ТУК.

НИЕ ЩЕ ПОТЪРСИМ ЕКСПЕРТИ, КОИТО ЩЕ ОТГОВОРЯТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
450 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха в Бургас
450 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха в Бургас
Дъжд в по-голямата част от страната
Дъжд в по-голямата част от страната