НОВИНИ

Дъжд в по-голямата част от страната

bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 26.12.2020
Чете се за: 02:42 мин.
Времето
Слушай новината

Днес ще бъде ветровито и облачно с максимални температури между 5° и 16°. Започналите от северозапад валежи от дъжд до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната.

През нощта ще продължи да вали, като в ранните сутрешни часове в крайните северозападни райони има вероятност дъждът да се примесва със сняг и да има заледявания. Температурите ще бъдат в широки граници - минималните - от 1° до 9°, максималните - от 2° до 12°.

И утре времето ще се задържи облачно. Ще духа умерен, временно силен южен вятър. Валежи от дъжд ще има на много места в страната, по-интензивни през втората половина на деня.

Предупреждение за значителни количества е обявено в Южна България, като в планинските и най-южните райони са възможни до около 50 л/кв.м. По долината на Струма, както и на север от планините, се очакват пориви със скорост до около 80-90 км/ч.

Още по-ветровито ще бъде в планините. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части - ураганен южен вятър. Ще е облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, над около 1500-1700 метра - от сняг.

По-значителни количества се очакват в Рило-Родопската област и планините в Югоизточна България. Максималните температури в курортите - 1° на Алеко, 5° в Боровец и Пампорово, 8° в Банско.

Ще вали и навсякъде на Балканите, като по-интензивни ще бъдат валежите в южната половина от полуострова. Сняг ще вали само в северозападните райони, където също ще има и условия за поледици.

Дъждовно ще остане в южните части от Апенините. Силен вятър и проливни валежи се очакват и в страните от Западна Европа, като със започващото застудяване дъждът във Великобритания, Източна Франция и Германия ще преминава в сняг.

В понеделник валежите ще спрат, най-късно в източните райони, а облачността ще намалее. Ще духа умерен в Източна България и на север от планините - силен югозападен вятър. Във вторник и сряда ще бъде предимно слънчево, с повече облаци и вероятност за превалявания в северозападните и крайните южни райони.

В четвъртък, последният ден от старата година облачността ще се увеличи и в Новогодишната нощ ще преобладава облачно време, на места ще има и слаби превалявания от дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксините вече са у нас: Вижте как и къде се съхраняват (ВИДЕО)
Ваксините вече са у нас: Вижте как и къде се съхраняват (ВИДЕО)
Почина създателят на "Студио Х" Иван Комитов
Почина създателят на "Студио Х" Иван Комитов