НОВИНИ

В Бургас получиха ваксини, ваксирането започва утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 26.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

От днес наличности от ваксините има и в Бургас. Доставени и там с микробус за месни продукти, който отговаря на изискванията за транспортирането им. Утре там трябва да започне имунизацията в близо 10 лечебни заведения.

При засилени мерки за сигурност ваксините пристигнаха в Бургас и разтоварени в помещение, което беше изградено специално за тях. Буквално работата по пристройката, която се намира до Регионалната здравна инспекция в морския град, приключи минути преди ваксините да пристигнат. Мястото е охраняемо и оборудвано със специален хладилник.

Първите 450 дози от ваксината срещу коронавируса, които пристигнаха в Бургас, са разпределени в 90 флакона. Доставката е предназначена за цяла Югоизточна България.

"40 от тези флакони ще тръгнат за Ямбол и Сливен. Те имат по 100 дози. И 250 дози са за област Бургас", заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Преди да бъдат разпределени по болниците, ваксините останаха за съхранение в специално изградено помещение до здравната инспекция в Бургас. В него също ще се извършва ваксинация. Близо 1900 медици са изявили желание да се имунизират на първия етап. Главната сестра на Комплексния онкологичен център е сред първите, които ще се ваксинират.

"Вече с нетърпение го чакам този момент, защото борбата ми и желанието ми това да свърши вече е твърде лично. Загубих близък човек, много мои колеги се разболяха, приятели", заяви Дарина Стоянова, главна сестра в КОЦ-Бургас.

Самата Дарина Стоянова ще ваксинира утре 15-те свои колеги в онкологичния център. Вече е почти готова и манипулационната, където ще се правят имунизациите.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив приеха ваксините за 6 области (Обзор)
В Пловдив приеха ваксините за 6 области (Обзор)
Първите ваксини пристигнаха в България (Обобщение)
Първите ваксини пристигнаха в България (Обобщение)