НОВИНИ

В Пловдив приеха ваксините за 6 области (Обзор)

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 26.12.2020
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

След като пристигнаха в София - днес предварително определените дози тръгнаха едновременно за Пловдив и Бургас, където утре ще започнат първите ваксинации. Ваксини получиха и във Варна, там имунизацията, започва на 28 декември.

В Пловдив ваксинация ще се извършва в 12 лечебни заведения.

Дозите, които пристигнаха тази сутрин в Здравната инспекция в Пловдив, ще бъдат разпределени и между областите Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Най-много ваксини са предвидени за Пловдивска област.

В болниците в града и областта утре се очаква да бъдат имунизирани над 160 медици, а в следващите четири дни още над 400. Кампанията по ваксиниране в Пловдив се очаква да започне в 10.00 часа в Университетската болница "Свети Георги", където има най-много желаещи медици.

След това ваксинацията ще продължи в останалите лечебни заведения и в здравната инспекция. Както вече разбрахте, за да проверят как се съхраняват получените ваксини в РЗИ-Пловдив дойдоха премиерът и здравният министър.

Ваксините пристигнаха в Пловдив с хладилен микробус за месни продукти.

"Бусовете, с които се превозват, са осигурени от международните превозвачи. Те са с температурен режим, който се следи по време на целия път. За нас това е изключително важно, за да можем да сме сигурни в качествата на ваксините", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Първата ваксина утре ще бъде поставена в Университетската болница "Свети Георги" на председателя на Българския лекарски съюз.

"Не можеш да препоръчваш нещо на своите пациенти като добро за тях, ако самия ти не го направиш. Ако самите ние не вярваме, че имунизацията срещу COVID-19 е изход от ситуацията, не би трябвало да имаме моралното право да препоръчваме изобщо", заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Между половин час и 40 минути се очаква да протича една имунизация.

Сред първите ваксинирани ще бъдат медиците от Спешна помощ, фармацевти, общопрактикуващи лекари и стоматолози.

"Ще се наложи да работят и двата кабинета, защото трябва на ден минимум по 30 ваксини да правим и евентуално, ако се налага да се намеси Спешна помощ, имаме също уговорка за спазване на бързо придвижване към сградата на РЗИ", каза д-р Ваня Танчева-Манчева - директор на РЗИ-Пловдив.

Здравната инспекция вече разполага и с фризер, поддържащ температура от минус 70 градуса. Той ще бъде използван през януари, когато у нас се очаква по-големият брой ваксини.

Репортаж на Галена Паскова, Стоян Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулинарен фотограф даде нов живот на българските обичаи
Кулинарен фотограф даде нов живот на българските обичаи
В Бургас получиха ваксини, ваксирането започва утре
В Бургас получиха ваксини, ваксирането започва утре