НОВИНИ

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран медик в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 27.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Първата имунизация срещу COVID-19 в Пловдив беше направена в Университетската болница "Свети Георги" на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Имах информация, че тази ваксина е болезнена, но нищо не се усеща. Явно партидата за България е безболезнена", сподели с чувство за хумор д-р Иван Маджоров пред БНТ още в първите секунди след процедурата.

Първият медик от Университетската болница "Свети Георги", който беше ваксиниран, е Райна Тодовичина. Тя е медицинска сестра в хирургичното звено към Спешното отделение, с 48 години трудов стаж.

"Аз съм убедена, че това е най-правилният път и начин, за да запазим собствения си живот, за да може да помагаме на близките и клетвата, която сме положили да се грижим за здравето на всички хора", заяви медицинската сестра.

Ваксините бяха поставени от епидемиолога д-р Христиана Бацелова.

"Исторически момент, днес поставяме началото на края на тежката битка с COVID-19 и се надяваме, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-предпазени ще бъдем ние като общество", категорична е д-р Бацелова.

Над 200 са медиците на първа линия от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, които ще се ваксинират в първата фаза на кампанията.

"Ние поне виждаме всеки ден колко много болни има и колко тежко боледуват те, виждаме колко много хора загубихме и то близки и познати и според мен да стоиш и чакаш нещо да се случи, не е добра идея", заяви Карен Джамбазов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив.

Имунизациите ще бъдат извършвани в общо 14 здравни заведения в града и областта, обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

"12 стартират днес и 2 от утре се включват като 11 са в Пловдив и три в областта. Или като разпределение са ни три държавни болници, седем частни и четири общински включително Асеновград, Първомай и Раковски", обясни Каназирева.

Общо над 600 медици от Пловдивска област ще бъдат ваксинирани днес и в следващите четири дни.

Заради многото желаещи лекари да се ваксинират още в първия ден, в РЗИ-Пловдив се наложи тази сутрин да бъде разкрит нов, трети имунизационен кабинет.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинска сестра с 40-годишен стаж е първата ваксинирана в Бургас
Медицинска сестра с 40-годишен стаж е първата ваксинирана в Бургас
И в Гърция ваксинацията започва от днес
И в Гърция ваксинацията започва от днес