НОВИНИ

Зоран Заев коментира бъдещите стъпки за решаване на спора с България

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:54, 03.01.2021
Чете се за: 08:37 мин.
По света
Слушай новината

В интервю за агенция МИА премиерът на Република Северна Македония посочва, че Скопие гради диалог, а не конфликт със София. Зоран Заев подчертава, че комуникацията продължава в посока намиране на решение.

По думите му, двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, също както и изборите в България не трябва да пречат на изглаждането на двустранните разногласия.

Зоран Заев очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да възобновят контактите след новогодишните празници.

Като македонци имаме какво да кажем на нашия македонски език, равноправни на другите европейски народи, казва още Зоран Заев.

Премиерът на Република Северна Македония отбеляза, че 2021 г. е година на надеждата, в която ще има победа над пандемията, но също така и година, когато Р Северна Македония отбелязва 30 години от независимостта на страната.

Той добави, че напредъкът в европейската интеграция трябва преди всичко да зависи от вътрешните реформи, свързани с главите, законодателството на ЕС и постигането на европейските стандарти.

"Точно затова ние вярваме, че двустранните въпроси не трябва да се включват в преговорите или в рамката, което е позиция, споделена от всички държави членки на ЕС. Имаме ясен ангажимент, даваме шанс на процеса и работим за хармонизиране на позициите според ясно дефинираните ни национални позиции и в съответствие с нашите стратегически европейски интеграционни цели", каза премиерът.

"Ние градим диалог, а не конфликт с България, смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация, заяви Заев в интервюто за МИА.

Премиерът подчерта, че комуникацията с официална София продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България да са пречка за разрешаване на двустранните различия.

Той съобщи, че редовно комуникира с българския премиер Бойко Борисов и винаги, когато има нужда, те са на линия. Двамата са си честитили Нова година с пожелания за просперитет на двата народа и целите Балкани.

"Имам редовна комуникация с премиера Борисов и му благодарих за решението на тяхното правителство да запази част от техните ваксините за гражданите на страната ни. Винаги, когато има нужда, ние сме на линия. Няма да рушим мостовете, които сме изградили", каза той. "Очаквам веднага след новогодишните празници нашият специален представител Бучковски, министърът на външните работи Османи съответно с министър Захариева да продължат комуникацията, за да намерим решение".

Относно напълно противоположните възгледи с ВМПО-ДПМНЕ, от МИА подчертават, че единството в България е много по-голямо.

Премиерът потвърди, че с ВМРО-ДПМНЕ имат противоположни виждания и добави, че твърдението на Мицкоски, че е необходимо ново споразумение със съседна България, е напълно в противоречие с държавни позиции на Република Северна Македония и в пряка вреда на държавните интереси. Заев подчерта, че договорът с България е добър, не е необходим нов, нито анекс, а последователно зачитане на договореното.

"Разговаряме с българската страна за допълнителни разяснения под формата на декларация и план за действие с времеви рамки за изпълнение на определени части от договора", заяви той.

Според него позицията на Мицкоски всъщност казва, че не трябва да има решение и иска да върне времето назад.

"Те истерично твърдяха, че аз като премиер съм щял да ходя в София през един от почивните дни през декември, за да разпарчетосам страната. Нито тогава съм бил в София, нито бих отишъл с тази цел, нито Република Северна Македония е разпарчетосана. Разпарчетосани и разобличени бяха техните лъжи", обясни премиерът.

Няма да има предсрочни избори и неоправдано искане на оставката на правителството. Няма нужда или логика за оставки. Подобно действие би било предателство за всички, подкрепили европейския дневен ред на страната. Правителството е стабилно, подкрепено от стабилно мнозинство в парламента, заяви премиерът Зоран Заев в интервюто.

Казаното беше в отговор на въпроса дали ще има предсрочни парламентарни избори, които се искат от опозицията след българското вето.

Заев каза, че процесът на европеизация е започнал, както и прилагането на програмата за реформи до окончателното членство в ЕС. Той добави, че това е стратегическа цел на правителството, одобрена от мнозинството граждани на последните избори.

"Доверието на мнозинството от гражданите, което те дадоха на политиките на това правителство, се дължи на решителното намерение за разрешаване на всички въпроси, включително и на този с България. Нека Мицкоски погледне в собствения си двор, нека помисли и нека си отговори - кой е този, който е нормално и логично да подаде оставка след толкова много изборни поражения", каза Заев.

"Въз основа на предишния опит и, познавайки добре балканските политически обстоятелства, ние знаем, че решение е възможно само ако и двете страни излязат победители. Те трябва да се грижат за нас и нашите интереси, а ние трябва да се грижим за тях и техните интереси. Трябва да изградим трайно приятелство. За съжаление, към този момент не сме стигнали дотам с България, но продължаваме да говорим", каза Заев.

Според него Европейският съюз има задължението да покаже на практика, че процесът на разширяване към Западните Балкани е жив. Да вдъхне оптимизъм, че европейските ценности и принципи все още са реалност. И би било голяма грешка, "ако ЕС жертва разширяването и Берлинския процес поради вътрешнополитическата ситуация в България".

Той подчерта, че с неодобрението на рамката за преговори Република Северна Македония ще загуби ценно време, но най-големият губещ е Европейския съюз.

"Ще бъдем максимално активни по този въпрос. Ще се борим, защото децата ни очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, да бъдат в ЕС и да бъдат толкова сигурни и стабилни, колкото са сега в НАТО. Няма да позволим по кулоари и кръчми да се подиграват отново с родината ни", уверен е Заев.

Заев даде подробности и за плана за действие на правителството на Република Северна Македония по отношение на въпроса с България. Той е насочен към явните опасения на България. За начина и динамиката на изпълнението на договора от 2017 г. Как да се ускори изграждането на Коридор 8. Обсъжда се как да се спре речта на омразата, как да се ускори работата на историческата комисия. Всичко в посока на доверие в процеса.

Заев гледа с оптимизъм към новата година. Според него в нея ще настъпят важни и положителни промени - на излизане от коронакризата, на газификация на градовете на Република Северна Македония, промени в икономиката и постигане на справедливостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеи и галерии отварят врати с до 30% от капацитета си
Музеи и галерии отварят врати с до 30% от капацитета си
Зрелищна катастрофа в Русе
Зрелищна катастрофа в Русе