НОВИНИ

Агресията в анимациите учи децата на грешни уроци

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:00, 03.01.2021
Чете се за: 06:20 мин.
Общество
Слушай новината

Някои от най-любимите на децата анимации са "пълни с насилие" и третират болката по неподходящ начин. До този извод стигнаха екип от канадски и британски психолози. Те установили, че персонажите в детските филми обезпокояващо често не проявяват състрадание, когато някой около тях пострада. Това учи децата на същото и те мислят, че болката не заслужава помощ. Как въпреки грешните уроци в детските да направим децата си добри и състрадателни - Карина Каранотова разказва.

Богатият избор от детски филмчета е превърнал телевизора в основен помощник за отглеждане на деца. На всички родители се налага все пак да оставят децата да погледат детско, когато имат работа. Емилия Стоянова е педагог, самата тя има две деца - на 11 и на 7 години. Смята, че най-важното е да се погрижим за емоционалното здраве на децата.

"Да прекарваме повече време с тях, да знаем какво ги интересува и вълнува, да гледаме с тях филмчетата", заяви педагогът Емилия Стоянова.

Емилия Стоянова е преподавател в Основното прогресивно училище, преди е била преподавател в детска градина "Montessori children's house" , завърлиша е Софийския университет и оттогава се е посветила на децата и образованието.

Изследването открива 9 случая на умишлено причиняване на болка на всеки час. Според специалистите обаче, ако родителите коментират видяното с децата, вероятността да развият грешна ценностна система е много малка.

"Просто да ги питаме какво виждаш, интересува ли те, какво те вълнува, защо този герой не реагира добре, защо смяташ, че не е прав. Ти как би реагирал? Една добра ролева игра или дори смяна на ролите", допълни Емилия Стоянова.

Именно емпатията е нещо, на което трябва да обръщаме внимание и нещо, което липсва в някои филмчета. Експертите, провели изследването, установили, че персонажите от мъжки пол изглеждат по-издръжливи, но и околните не проявяват съчувствие към тях. В над 41% от случаите те дори не получават каквато и да било помощ или емпатия.

"Това, което децата не разбират до определена възраст, е тази позиция, мястото на другия, то наистина не може да се постави на мястото на другия емоционално и по тази причина е важно да се говори. И след определена възраст това ще се случи, ще започне да чувства състрадание", коментира Елена Мечева, детски психолог.

Калоян е първокласник, обича да гледа телевизия, но му се позволява за малко и в компанията на цялото семейство.

"По принцип преди гледахме много, но по едно време почнаха много да ми мигат очичките и затова започнахме по-рядко да гледаме", каза Калоян.

Добрите герои ги дават повече, те се опитват да освобождават, а не да затварят.

Насилието е част от живота ни и не може да бъде скрито или игнорирано, има го навсякъде, напомнят специалистите.

"Малко прекомерно се демонизира цялата тема, свързана с насилието в детските филми, това е едно оправдание да се каже ето затова днешните деца са такива", заяви Елена Мечева, която е клиничен и детски психолог.

Елена Мечева е завършила клинична и консултативна психология в СУ Св. Климент Охридски, в частната си практика работи често и с деца.

Така че независимо от детските филмчета, пълни с агресия, при възпитание с любов, търпение и емпатия, шансът да отгледаш лош човек е малък.

Родителите е хубаво да бъдат критични към цялото съдържание, до което се докосват децата. Дори най-образователното филмче, оставено без коментар от родителя, може да остави грешно впечатление. Затова според специалистите най-важно е времето, което прекараме с децата си.

Добре е винаги да знаем дали това, което ги вълнува, е правилно оценено и да ги научим да бъдат критични към информацията, която получават ежедневно. Това е особено важно във възрастта до 7 години.

Друг съвет е заедно да избирате съдържанието на филмчето или книжката и да не оставяте детето безконтролно да гледа часове наред филмчета по телевизията или в интернет. Особено важна е разликата между това само да назидавате децата си и да разговаряте с тях. Да не бъдем просто ментори, а и слушатели, да се водим от тях, казват психолозите.

В днешно време родителите все повече говорят с децата си, но е важно и да се вслушваме и да водим истински разговор, а не монолог. Така освен доверие, създаваме чувството, че тяхното мнение също е важно и ценено. И когато има кой да ги чуе и разбере, това винаги е предпоставка за едно добро развитие в бъдещето. Това, което искат да ни кажат и покажат децата, обаче може да е изразено не с думи, а с поведение.

Често родителите потушават собствената си тревога, като успокояват детето, казвайки му, че нищо не се е случило. Правилната позиция обаче, е да му се обясни, че все пак нещо се е случили и можем заедно да направим така, че да го предотвратим следващия път, без да изпитваме страх от трудностите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка има решение за заселването на Марс!
Българка има решение за заселването на Марс!
Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери
Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери