НОВИНИ

Планински спасители: Има спешна нужда от хеликоптери

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 03.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Второ денонощие - тежка спасителна операция в Стара планина. След серията от инциденти в Стара планина, планинските спасители са категорични, че у нас има спешна нужда от хеликоптери, които да се използват при подобни спасителни акции.

Ръководителят на акцията в района на Северния Джандем, при която снощи бяха спасени шестима туристи е категоричен, че ако в нея участваше и хеликоптер, реален е бил шансът тя да завърши успешно много по-рано. Само в първите два дни на новата година в Стара планина се случиха три тежки инцидента с туристи, при един от които загина млад мъж.

Близо девет часа планинските спасители от Троян и Ловеч вчера се бориха да спасят две групи туристи, пострадали по идентичен начин.

„Те са били с екипировка, но само с котки, неопитни, подхлъзнали са се доста отвисоко, пързаляли са се по склонове и са се травмирали", каза Светослав Генков - ПСС - Ловеч.

Лошо време провали акцията по сваляне на тялото на загинал турист от Балкана

В спасителните акции участват близо 30 планински спасители от Ловеч и Троян. Теренът нагоре в планината е труден, а изкачването и слизането до хижа "Плевен" отнема поне 3 часа в едната посока. В този случай само хеликоптер би помогнал за по-бързото спасяване на пострадалите.

"Ако имаше такова транспортно средство по въздух - тук говорим в рамките до час-два, ние можеше да свалим пострадалите, а не те да бъдат 9 часа", каза Марин Хитров - ръководител на спасителната акция.

Новината за поредните инциденти с туристи в планината днес обиколи град Априлци, където хората разказват, че постоянно стават свидетели на предприемани походи в труднодостъпни местности, без хората да са подготвени за това.

"Горе всичко е лед, нямаш ли нужната екипировка, подготовка, котки. Всичко е...", заяви Стефан Сомов - жител на Априлци.

"Горе има сняг, който е втвърден, получила се е кора много хлъзгава, в резултат на което, така както и миналата година се случи под „Ботев връх" починаха баща и син, неподготвени хора тръгват и бедата настъпва", обясни Съби Събчев - жител на Априлци.

За отговорно поведение на туристите, когато навлизат в планината, призова и кметът на Априлци, който става и неволен свидетел на един от инцидентите.

"Бъдете разумни и не превръщайте Априлци в портата към Ада", заяви инж. Тихомир Кукенски - кмет на град Априлци.

Планинските спасители напомнят, че условията в планината са сурови и не бива да се подлъгваме по хубавото време в ниското.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресията в анимациите учи децата на грешни уроци
Агресията в анимациите учи децата на грешни уроци
Новите локомотиви на БДЖ носят имена на български владетели
Новите локомотиви на БДЖ носят имена на български владетели