НОВИНИ

Лошо време провали акцията по сваляне на тялото на загинал турист от Балкана

лошо време провали акцията сваляне тялото загинал турист балкана
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:14, 03.01.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Заради лошото време - силен вятър и гъстата мъгла, е прекратена акцията на планинските спасители по свалянето на тялото на 45-годишния турист от Варна, който загина вчера в района на връх Жълтец в Стара планина.

От вчера насам планинските служби в Карлово, Сопот и Калофер помогнаха на няколко пострадали туристи, но в последните часове не са успели да завършат акцията.

От Планинската спасителната служба предупреждават туристите да не предприемат преходи в Централна Стара планина заради лошото време.

Акцията се забави тази сутрин именно заради лошото време, но все пак тя започна от южната страна на връх Ботев, но се наложи да бъде прекратена в ранния следобед.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза по-рано пред БНР, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон „Ботев“. Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия.

Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер планираха да свалят на ръце тялото на загиналия турист. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

„Не беше валял сняг от доста време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален ръб, по който и от двете страни на движението - от лявата и дясната страна като се движиш, са доста стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става лошо не си ли екипиран добре или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа“, каза още Стаматов пред БНР.

Инцидентът със загиналия турист стана в събота следобед. Той и спътникът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в района на връх Жълтец загиналият турист пропада на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

Спасителна акция за четирима изгубили се в Стара планина

При друг инцидент снощи планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово успяха да изведат от планината в район северно от връх Ботев друга група туристи, като трима от тях пострадаха тежко. Те бяха транспортирани в ловешката болница с множество травми.

Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска съобщи, че тази сутрин те са транспортирани за лечение в болници в Плевен и София в добро стабилно състояние с множество наранявания.

Общо пет бяха инцидентите с туристи в района на връх Ботев в Стара планина вчера. От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристига втората доставка от ваксините срещу COVID-19
Пристига втората доставка от ваксините срещу COVID-19
114 години сградата на Народния театър "Иван Вазов" е една от най-красивите в София
114 години сградата на Народния театър "Иван Вазов" е една от най-красивите в София