НОВИНИ

Спасиха изгубени туристи в Стара планина

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 02.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидент с туристи в Стара Планина в района на Северния Джандем. Две групи туристи са били изгубени в планината в продължение на няколко часа.

Спасителите от Ловеч и Троян успяха да локализират и открият групите и вече са при тях. Става дума за две различни групи туристи, които са закъсали в планината. Едните тръгнали по туристическа пътека Кабела, а другите по Саракая.

От Планинската спасителна служба казаха за БНТ, че акцията е сложна, все още не е организирано транспортирането на туристите. Нямат информация за сериозно пострадали. Поддържат връзка с близките на бедстващите.

"Хората все още не са транспортирани, защото склонът е заледен и са необходими поне 30 спасители, които да помогнат на пострадалите", обясни за БНТ кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

"Последната информация, която имам е от хижаря на хижа "Плевен". В 3.00 часа аз също бях в самата хижа и видяхме с бинокли и далекогледи как четирима души паднаха в улея. Алармирахме веднага Спасителната служба. Трима от четиримата, които паднаха днес, трябва да бъдат свалени с носилки, а четвъртият ще слезе на ход", разказа Кукенски.

По думите му, вчера също е имало подобен случай, в който човек е полетял надолу по склона. Днес сутринта около 11.00 часа е имало друг инцидент, при който човек се е пързалял около 500 метра и се е разминал само с охлузвания.

Причината според кмета на Априлци се дължи на заледявания по планинските склонове и когато хората са без екипировка и подготовка се случват такива инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Правителството изпълнява всичките си обещания и в пандемията
Бойко Борисов: Правителството изпълнява всичките си обещания и в пандемията
През 2020 година сме теглили повече заеми за недвижими имоти
През 2020 година сме теглили повече заеми за недвижими имоти