НОВИНИ

До края на деня ще се заоблачава

bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 02.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Днес у нас ще преобладава слънчево време, но през втората половина на деня от югозапад облачността ще започне да се увеличава. Ще духа слаб, в Източна България и в планините до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°, в София около 7°.

И за разлика от днес, през следващото денонощие облачността в цялата страна ще се задържи значителна, а в низините ще бъде и мъгливо. Минималните температури в повечето райони ще са от 1° до 6°.

Максималните - между 8° и 13°, по-ниски в северозападните райони от страната. Ще има превалявания от дъжд, повече по количество в крайните южни райони. Ще продължи да духа слаб, в Източна България - умерен югоизточен вятър.

Предимно облачно време и в планините, с превалявания от дъжд, над около 1800 метра - от сняг. По-значителни ще са валежите в южните райони на Рило-Родопската област.

Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър. Максималните температури в планинските курорти ще са от 3° на Алеко, 5-6° в Пампорово и Боровец, до 9° в Банско.

Предимно облачно с валежи от дъжд ще бъде в Южна, Западна и Централна Европа, като на места в централноевропейските страни ще вали и сняг. На Пиренейския полуостров ще преобладава слънчево време, но ще е по-студено от обичайното, а валежи от дъжд се очакват в северните райони на Испания и Португалия. В Русия, Финландия, Беларус и прибалтийските страни ще е със слаби снеговалежи, в южните райони на Русия - с условия за поледици.

Средиземноморски циклон ще определя времето на Балканския полуостров. Облачността ще е значителна, ще има валежи от дъжд, значителни на места в Гърция, както и по адриатическото крайбрежие, където не е изключено и да прегърми. В планините валежите ще са от сняг. Ще се задържи по-топло от обичайното за периода.

У нас в понеделник на много места ще има валежи от дъжд, значителни в югозападната половина от страната, а в източните райони след обяд ще бъде и много ветровито. През нощта срещу вторник все още ще превалява в Източна България, но от запад на изток валежите ще спират. През деня и облачността ще се разкъса и ще намалее, но в сряда от запад отново ще се увеличава и вплътнява, до вечерта ще завали и дъжд. Ще се понижат сутрешните температури; дневните слабо ще се повишат. В четвъртък и петък ще има валежи, предимно от дъжд, на места ще са значителни по количество. С продължаващото застудяване има повишена вероятност на места в Предбалкана и по високите полета на Западна България дъждът да преминава в сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха рецидивист с 10 присъди, стрелял с автоматично оръжие при сделка за марихуана
Задържаха рецидивист с 10 присъди, стрелял с автоматично оръжие при сделка за марихуана
Партизан в напреднали преговори с Левски за Робърта
Партизан в напреднали преговори с Левски за Робърта