Хотелиери в курортите край Варна предупреждават за масови фалити

от БНТ
12:01, 02.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хотелиери в курортите край Варна предупреждават за масови фалити и съкращения на служители, ако държавата не подпомогне сектора, който работи сезонно. Те настояват за допълнителни икономически мерки за компенсиране на собствениците, които не могат да се възползват от помощта на държавата.

Станислав Стоянов е сред собствениците на хотели в курорта "Златни пясъци", които работиха това лято. Заради пандемията обаче хотелът му е работил едва с 30% от капацитета си и почти на загуба. Сега хотелиерът няма с какво да покрие разходите си и вноските по кредитите.

"Правителството, което трябва да направи като мерки - да се стимулира с финансова ваканция кредитното обслужване, съответно на местно ниво има такси, които могат да се разсрочат, могат да се облекчат сроковете за плащането на данъци", казва Станислав Стоянов.

Хотелиерът прогнозира, че следващото лято ще е още по-трудно. Заради пандемията все още няма никакви ранни записвания.

"Няма организирани чартърни полети, там стоят много неизвестни, туроператорите не смеят да вземат някакви прогнозни мерки, не смеят да оферират ранни записвания", казва още Стоянов.

Най-голямата надежда на туристическия бранш е ваксината срещу COVID-19. Ако тя е ефективна, фалити в туризма може и да няма.

"Достатъчно хора да се ваксинират, да отмине тази пандемия и, разбира се, да се следи за качеството на туристическия продукт, което в резултат на тази пандемия доста се повиши", коментира проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

През тази година ранните записвания ще отстъпят място на резервациите в последната минута.

"Ако записванията в последната минута са били някъде около 30% от всички резервации, предстоящият сезон те ще бъдат 60-70%, защото хората изчакват да се убедят, че всичко ще се нормализира", прогнозира Маринов.

Тази година отново ще се разчита на българските туристи, които през миналото лято преоткриха страната ни като дестинация.

Според Стоян Маринов не трябва да обръщаме гръб на българския пазар. Макар и малък, той е важен и бихме могли да го използваме, особено за разширяване на туристическия сезон, особено по линията на спа и здравния туризъм.

Според хотелиерите обаче са нужни най-малко три години, за да се възстанови напълно туристическият бранш след пандемията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Конгресът на САЩ отхвърли ветото на президента Тръмп върху бюджета за отбрана
Конгресът на САЩ отхвърли ветото на президента Тръмп върху бюджета за отбрана
Ден на национален траур в Хърватия след тежкото земетресение
Ден на национален траур в Хърватия след тежкото земетресение