През 2020 година сме теглили повече заеми за недвижими имоти

от БНТ
18:35, 02.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

През кризисната 2020 година сме теглили повече заеми. В сравнение с предходната година българите са взели с 12% повече ипотечни и с 5% повече потребителски кредити.

Декември се оказва рекорден за кредитирането в България, като това обаче се дължи на кредитите, които хората теглят за недвижими имоти. По отношение на потребителските кредити - увеличение има, но то е по-малко спрямо предни години.

При потребителските кредити парите най-честно са предназначени за ремонти на дома, покупка на ново обзавеждане, подобряване на условията на живот. И почти никога за луксозни стоки.

Кризата, предизвикана от COVID-19, повлия и на бюджета за подаръци. За някои те останаха символични.

Според анализатори през 2020-а хората са разчитали на кредити само за наистина важни и необходими неща.

Тихомир Тошев, кредитен консултант, каза: "Ако гледаме детайлно, ще видим, че хората, заети в сектор туризъм, ресторанторство, туризъм, хотели, те намалиха и почти спряха търсенето на кредити. Пазарът се движи от онези сектори, които не бяха засегнати от кризата - IT сектора, фармация, енергетика и други".

Интересни тенденции се наблюдават и в размерите на кредите, които теглим.

"При потребителските кредити средният размер се запазва, той продължава да е около 10 000 лева, докато при ипотечни кредити той нараства и средно за страната теглим около 110 000 лева ипотечни кредити", допълни Тихомир Тошев.

И макар за повечето хората бюджетът за подаръци тази година да е свит, луксозните стоки продължават да имат своите почитатели.

А за други - подаръците няма как да се измерят с пари.

Данните на БНБ за първите 11 месеца на годината потвърждават ръста на банковите кредити.

За края на ноември 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г. те се увеличават с 6,9%. Жилищните кредите нарастват с близо 12%, а потребителските - с над 5 на сто.

Растат и депозитите в банките, но с по-ниски темпове: тези на домакинства се увеличават с 0,8%.

Данните показват, че в годината на COVID криза се увеличават милионерите в страната - за третото тримесечие спестяванията над 1 милион се увеличават с над 10% спрямо същия период на миналата година.

За разлика от малките спестявания, които се стопяват заради безпаричие и безработица: депозитите под 5000 лева намаляват - и като пари, и като брой.

Репортер: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спасиха изгубени туристи в Стара планина
Спасиха изгубени туристи в Стара планина
В Хърватия пристигна първият тир с минерална вода от България
В Хърватия пристигна първият тир с минерална вода от България