НОВИНИ

Българка има решение за заселването на Марс!

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 03.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Любопитно
Слушай новината

Варненката Калина Калчева от години търси отговор на въпроса: как да бъде посторена човешка база на Червената планета. Работата е сериозна - Калина участва в конкурса на НАСА - МАРС 25. И е избрана сред полуфиналистите, в конкуренция с екипи от цял свят. Ето коя е тя и каква е нейната идея.

Предизвикателствата пред живота, какъвто го познаваме, са многобройни, когато си на Марс.

"Температурните граници, те там са много резки, много широки интервали. После пясъчните бури, липсата на нормална атмосфера, високата радиация", разказва Калина Калчева, която е дизайнер-архитект.

Според Калина и екипа ѝ убежището на Марс трябва да се изгради в пещера, която да осигури естествена защита от тежките условия.

Структурата е проектирана като скеле от сплави, познати в ракетостроенето, покрито с надуваеми модули.

"И вътре в това пространство да се създаде - това е най-сложната част според мен, една изкуствена среда, наподобяваща възможно най-много това, към което хората са свикнали", заяви Калина Калчева.

Калина разказва, че Космосът провокира въображението ѝ от малка. Дъщеря е на пилот. Интересите ѝ са разнопосочни - завършва дизайн във Варна и специализира архитектура в Германия. Но успява да съчетае хобито с професията си в проекта за база на Марс.

"В ранния етап даже не беше самата база. Просто си играех с форми, играех си с обеми", споделя Калина Калчева.

След като е допусната до полуфинала на конкурса на НАСА, Калина става част от Марс юнивърсити като на всеки две седмици получава лекции, свързани с предизвикателствата на планетата. Дали Калина и екипът ѝ ще достигнат финала на състезанието, ще стане ясно в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно, мъгливо и с валежи ще бъде утре
Облачно, мъгливо и с валежи ще бъде утре
Агресията в анимациите учи децата на грешни уроци
Агресията в анимациите учи децата на грешни уроци