НОВИНИ

Великобритания одобри Оксфордската ваксина

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:26, 30.12.2020
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания стана първата страна в света, одобрила ваксината на Оксфорд- "Астра Зенека". Имунизацията започва в понеделник, поръчани са 100 милиона дози, достатъчни за 50 милиона души. Кампанията идва на фона на огромен ръст на заразените на Острова. Милиони в Англия преминават към по-строги ограничения за спиране разпространението на патогена.

"Триумф на британската наука" - така премиерът Джонсън определи оксфордския препарат. Разрешението е за две пълни дози с пауза между 4 и 12 седмици. Целта на кампанията на Острова се измества към ваксинирането на максимален брой хора.

Установено е, че имунитетът идва две седмици след първата доза, което означава, че реално можем да увеличим броя на защитените хора, каза Мат Хенкок, здравен министър на Великобритания.

Една доза от ваксината на Оксфорд е ефективна на около 70% три седмици след поставянето й, без втората, съобщи британски лекар.

Първата доза няма да позволи хората да се разболеят тежко и да влязат в болница, обясни Андрю Полард - директор на Оксфордския екип за ваксината.

Междувременно, Турция получи първите 3 милиона дози от китайската ваксина срещу Ковид -19 на компанията "Синовак". Пратката е част от сделка за общо 50 милиона дози. Ваксинацията ще започне след 14-дневни тестове.

Турция сключи договор и за 4,5 милиона дози от препарата на "Пфайзер-Байонтек", работи върху собствена ваксина и иска да произвежда руската Спутник Ви. Договор за милион и 800 хиляди дози от китайската ваксина сключи и Украйна.

Мъж, изолиран край Денвър, Колорадо е първият потвърден случай на новия, по-заразен щам на коронавируса в САЩ. Новината идва на фона на критики на избрания президент Джо Байдън към управляващите за изоставане от графика за имунизиране.

Преди няколко седмици администрацията на Тръмп каза, че 20 милиона американци може да бъдат ваксинирани до края на декември. Дни преди края на месеца ваксинираните са два милиона. С това темпо имунизирането на американския народ ще отнеме години, каза Джо Байдън.

Той обеща да ваксинира 100 милиона американци през първите 100 дни от мандата си след 20 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов документ за Левски: Какво съдържа шифрованата телеграма за залавянето на Дякона
Нов документ за Левски: Какво съдържа шифрованата телеграма за залавянето на Дякона
Одобриха правилата за втора пенсия
Одобриха правилата за втора пенсия