НОВИНИ

Как да започнем отново да спортуваме на открито?

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 30.12.2020
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Как да започнем отново да спортуваме, ако дълго време не сме тренирали? Специалистите по лечебна гимнастика препоръчват най-вече на хората, боледували доскоро, да правят леки упражнения на открито. Тези, които предпочитат да спортуват у дома, е добре да излязат на балкона или да са в проветрено помещение.

Пандемията промени режима на алпинистите от екстремния клуб към туристическо дружество "Родни Балкани" във Варна. След прекъсване от близо два месеца, това е първата им тренировка.

"Специално за днес ще раздвижим общо ставите, ще разтеглим сухожилията и ще наблегнем много на упражнения за гръбначния стълб", обясни Добри Добрев.

Според него, много е важно спортуващите хора, които са излезли от тренировъчния ритъм, да помислят по какъв начин да го подновят.

"Затова хората трябва да си подготвят или да си приемат различни програми за възстановяване, за да могат след този застой да навлязат в по-активна дейност", допълни той.

Посветените в лечебната гимнастика казват, че правилната стойка е много важна не само за упражненията и тренировките, но и за всяка друга физическа дейност, която извършваме.

"Човек обикновено, когато е отпуснал гръбначния стълб, тазът му излиза навън, което е неправилно. Тазът трябва да е изправен, за да няма кухина в кръста. След това, гърбът когато е отпуснат дълги години, създава много неприятен рефлекс. Гърбът - разумно, мисловно трябва да положим усилия да го изправим, да приберем таза, и най-вече този увиснал врат, който след много изоставяне на тялото се получава, трябва да го изправим. Да изправим глава, да се разтегне гръбначният стълб, като се погледне отстрани, да бъде сравнително в една линия - глава, гръб, таз и по този начин облекчаваме дишането, балансираме кръвното налягане, което се влияе много от движението в кръвоносните съдове във врата и сме готови за упражнения", разказа Добрев.

Известно е, че преди тренировка трябва да се подготвим за физическото натоварване с леки упражнения за всички мускулни групи, като е добре да започнем с раздвижване на шията.

Едно от полезните упражнения, например за гръбначния стълб, е като поставим едната ръка на противоположното рамо и вдишваме дълбоко въздух.

"И го задържаме. Когато се връщаме, започваме бавно да изпускаме въздуха. Посочваме мястото. 360 градуса. Другата ръка. Поставяме я на ляво рамо. Вдишваме. Назад и започваме да издишваме. Посочваме. Така. Последно вдишване. Вече усещате ли аромата на дърветата и на чистия въздух? Да. Тренировката е кратка, но все отнякъде трябва да се започне. Продължаваме редовно", допълни Добрев.

Когато наблизо няма планина, алпинистите търсят алтернативни варианти. Този път те не катериха скали, а дървета. А Васил Стоев, който обучава деца как да оцеляват в природата, често спортува, като се изкачва по фасадата на къщата си. Той дълго време не е тренирал, защото се е възстановявал от коронавируса, който е преболедувал.

"Тази пандемия се отрази зле на всички, включително и на мен. Бях спрял 4-5 месеца, но времето е такова, но сега започвам да тренирам и да се усъвършенствам още повече и повече, и да усъвършенствам това, което знам", категоричен беше той.

Християн Витанов от клуба също обича и екстремното катерене. Казва, че напоследък хората нямат време за колективни спортове.

"Вече не се събират хората толкова много, да ритаме, да играем волейбол или някакво по-групово занимание", обясни той.

Според Християн обаче, груповият спорт мотивира много повече и дава по-добри резултати.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да бъдем красиви и неотразими в Новогодишната нощ
Как да бъдем красиви и неотразими в Новогодишната нощ
Младо семейство получи за сватбaта си пчелин и замени Калифорния с Карлово
Младо семейство получи за сватбaта си пчелин и замени Калифорния с Карлово