НОВИНИ

2020-та за БНТ: Успешна за новините в дигиталните платформи

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:26, 30.12.2020
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

През 2020 почти всеки пълнолетен българин, който използва интернет, поне веднъж е влизал в новинарския сайт на БНТ. Нещо повече - социологическите проучвания показват: обществената телевизия не просто запазва доверието на хората, а го увеличава.

Тежка за света - успешна за новините в дигиталните платформи - това е изводът на БНТ за 2020. Обновеният сайт на телевизията удвои своите посетители.

"Около 120% е ръстът в потреблението на отделните страници с отделните новини и материали в сайта. През 2020 почти всеки пълнолетен българин, който използва по един или друг начин интернет, поне веднъж е влизал в новинарския сайт на БНТ", заяви Антон Андонов, член на Управителния съвет на БНТ.

Новините са в сайта на компютъра, но и в приложенията на телефона. Затова за пръв път на Балканите: БНТ реализира стратегическо партньорство с Вайбър.

БНТ отново е лидер на обществено доверие

"В реално време всичко най-важно и най-интересно от новинарското ни съдържание е достъпно 24 часа 7 дни в седмицата", допълни Андонов.

"Новинарският екип на БНТ винаги сме се опитвали да създаваме качествено съдържание с високи журналистически стандарти. Сега нашата цел е това съдържание да бъде достъпно навсякъде и по всяко време, да бъде интерактивно, да бъде персонализирано и това успяваме да го постигнем с дигиталните платформи, които разработваме", заяви зам.-директорът на дирекция "Новини и актуални предавания" Даниел Чипев.

БНТ вече има своя апликация.

"За първия месец след старта на апликацията в Апстор и в Гугълплей БНТ нюз успя да стигне първо място в новинарската секция и на двете платформи, като остави зад себе си апликациите на конкурентни медии, които присъстват в тези платформи повече от 7-8 години", обясни Андонов.

Робот чете новините на Българската национална телевизия

И отново за първи път: робот чете новините в интернет. И не, няма да ни остави без работа. Ще помага - информацията да достига до хората с увреждания и не само.

"Вече всички новини, които са достъпни на сайта, ще бъдат автоматично изчетени от робот. Той е изключително добре трениран с много приятен дамски глас", каза още Антон Андонов.

"Социологическите изследвания, с които разполагаме в края на годината, показват положителна оценка и запазено доверие от страна на хората. Също така според тях БНТ запазва и обществената си мисия", заяви Даниел Чипев.

БНТ е и първата българска телевизия, която развива собствени подкаст поредици. А какво остава за 2021 - от същото по много - бързина, качество и обективност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младо семейство получи за сватбaта си пчелин и замени Калифорния с Карлово
Младо семейство получи за сватбaта си пчелин и замени Калифорния с Карлово
ЦИК: "Сиела Норма" ще достави 9600 машини за изборите догодина
ЦИК: "Сиела Норма" ще достави 9600 машини за изборите догодина