НОВИНИ

Одобриха правилата за втора пенсия

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:22, 30.12.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 януари минималната пенсия става 300 лв., а от 1 юли догодина всички останали ще се увеличат с 5%. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета като обещание, изпълнено от правителството.

Правителството одобри правилата за изплащане на пенсии от частните фондове. Право на втора пенсия догодина ще имат около 17 000 жени. 10% от тях са събрали вноски за пожизнена втора пенсия, показват сметките на частните фондове.

Частните фондове ще изплащат три вида пенсии в зависимост от натрупаните вноски.

"Пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуална партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст", заяви министър Деница Сачева.

От пенсионните фондове изчисляват около 30% от хората, които ще имат право на втора пенсия догодина, са събрали до 2500 лева в личните си партиди.

"Тези до 2500 лева по-скоро ще си получат еднократно натрупаните суми в техните партиди", обясни Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Около 50% са събрали между 2500 и 9000 лева за втора пенсия.

"Тези хора ще могат да добавят към минималната пенсия, която ще получат от държавата, суми, които ще получат от Универсалния пенсионен фонд, които ще трябва да се разсрочват, защото са недостатъчни, за да формират пожизнена пенсия от фонда, допълни тя.

Между 9000 и 13 000 лева за втора пенсия са събрали около 10% от жените, които ще се пенсионират догодина. Те са достатъчни за пожизнена минимална пенсия от частен фонд. Ако изберат да получават две пенсии - държавната ще бъде намалена с 9%.

"Техните суми - определената им изчислена пожизнена пенсия от Универсалния пенсионен фонд, е възможно да не покрие размера на намалението на тяхната държавна пенсия", каза още Петкова.

Хората, които са пропуснали да прехвърлят парите си от частен фонд в НОИ 5 години преди пенсиониране, ще имат възможност да го направят до края на юни следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания одобри Оксфордската ваксина
Великобритания одобри Оксфордската ваксина
Срещу кризата: 60 на 40 ще е до септември, отпускат още 300 млн. за мярката (ОБЗОР)
Срещу кризата: 60 на 40 ще е до септември, отпускат още 300 млн. за мярката (ОБЗОР)