НОВИНИ

Експерти съветват: Внимавайте с пиротехниката на Нова година

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 30.12.2020
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Бум в продажбите на пиротехнически изделия отчитат търговци. В навечерието на Новата година голяма част от хората са започнали да се презапасяват с най-различен вид фойерверки и пиратки. За какво обаче трябва да внимаваме.

И тази година Цветан не пропуска да купи пиробатерии с разноцветна заря за новогодишната нощ.

"Това са ракети, които гърмят и са най-леснодостъпни и безопасни най-важното. Току-що подробно ми казаха лицата какво да направя, как да го направя. Аз съм го правил и имам опит вече в тези неща. Искаме с гърмежи да изпратим старата година", обясни той.

А гърмежът на традиционните пиратки вече е изместен от гранатите. Пиротехникът Михаил разказва, че гърмящите бомби се внасят предимно от Китай, а легалните им варианти спадат към категория 3 - с най-висока степен на опасност.

"Да се остави на земята и тогава да се пали, а не да се държи в ръка. Или ако се държи, да се държи в най-задния край, където няма барут, пали се и над терасата естествено. Ако сте навън хвърляте, колкото се може по-далеч", посъветва Михаил.

В случай на грешка, може временно да изгубим слуха си. Затова барутът е и толкова опасен. Той е открит още през 9-и век в Китай, като първоначално се използва единствено за военни цели.

"Това са звездни снаряди-категория 4, които не са за масова продажба. Те са само за лицензирани пиротехници. Слагат се в тези големи тръби и се изстрелват от тях", допълни пиротехникът.

И докато в миналото барутът е служил за оръдие, днес той създава празнично настроение.

От пожарната препоръчват да се четат внимателно инструкциите за употреба на пиротехнически изделия. И за да се избегнат инциденти в новогодишната нощ, фойерверките не трябва да се употребяват от лица в нетрезво състояние.

Опасен се оказва дори и бенгалският огън.

"Често се използва в домовете от деца. Трябва да се внимава, тъй като е възможно възникването на пожар в затворено пространство. Също така да не се хвърлят пиротехнически средства в контейнерите. За съжаление това най-често се прави от деца в новогодишната вечер с цел по-голям ефект, те се изхвърлят в металните контейнери", заяви главен инспектор Николай Николаев от пожарната в Бургас.

Съветът към всички любители на цветната и шумна новогодишна нощ е да избягват да се снабдяват с гърмящите предмети от улични търговци.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна събирането на хуманитарна помощ за пострадалите от трусовете в Хърватия
Започна събирането на хуманитарна помощ за пострадалите от трусовете в Хърватия
Как да бъдем красиви и неотразими в Новогодишната нощ
Как да бъдем красиви и неотразими в Новогодишната нощ