НОВИНИ

Започна събирането на хуманитарна помощ за пострадалите от трусовете в Хърватия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:04, 30.12.2020
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Централна Хърватия отново беше разлюляна от нови земетресения, ден след като опустошителен трус със сила 6,4 отне живота на седем души и разруши стотици сгради.

Две по-силни земетресения със сила 4,8 и 4,7 бяха регистрирани в района на Сисак, югоизточно от Загреб в интервал от няколко минути, рано сутринта . Издирването на оцелели продължава,в страната започна събирането на хуманитарна помощ.

Хърватското правителство ще отдели близо 16 милиона евро за пострадалите райони.В Загреб пристигна европейският комисар за хуманитарната помощ Янез Ленарчич.

В хърватския град Петриня се опитват да се съвземат след преживения ужас. Там живеят близо 25 000 души. Много хора прекараха нощта навън в колите си от страх за нови трусове, стотици други се приютиха в казарма или при роднини.

"Сградата е буквално разрушена, в нея вече не може да се живее. В онзи момент мислех само как да се отървем живи - аз, жена ми, децата", казва Владимир Здравкович, жител на Петриня.

Трусовете не престават от понеделник сутринта. Регистрирани са най-малко 56. Спасителните екипи работят неуморно в търсене на евентуални оцелели в развалините. Цели квартали на Петриня и Сисак са без ток. Отчаянието е осезателно.

"Вкъщи нищо не остана,всичко се разпадна", казва Иван, жител на Петриня.

"Кухнята е разрушена напълно, банята...дори не мога да вляза вкъщи", споделя Анкица Нозинич, жител на Петриня.

Българка за земетресенията в Хърватия: В рамките на последните 50 часа имаше над 40 труса

Хърватската армия активно помага на цивилните.Военните евакуираха старчески дом от Петриня и онкоболни пациенти от болницата в Сисак, където непрекъснато идват пострадали от труса.Очакват се още подобни операции.

В най-тежко пострадалото село Майске Поляне голяма част от къщите са разрушени. Тук смъртта си намериха пет от жертвите на земетресението вчера.

"Какво ще правим, къде ще идем.Господ знае, само Господ може да ни помогне", казва Мира Злонога, жител на село Майске Поляне.

Междувременно започна събирането на хуманитарна помощ.Хората се отзовават с каквото могат - предимно храна, вода, хигиеннни материали , топли дрехи и одеала.

"Реакцията е страхотна, повече отколкото очаквахме. Наистина сме благодарни на хората от Сплит, които показаха големи сърца за кратко време", казва Дорис Назор от Младежки доброволчески център.

Най-малко седем души са загинали при земетресението в Хърватия

Хърватското правителство ще отдели помощ от близо 16 милиона евро за пострадалите райони. Голяма част от средствата ще са за района на Сисак и Петриня. Вълна на съпричастност идва и от чужбина.

Сърбия се готви да помогне с 1 милион евро, Италия изпрати на Хърватия 100 палатки, Словения предмети от първа необходимост, а папа Франциск изрази съчувствието си.

"Изказвам моята загриженост към ранените и засегнатите от земетресението и се моля за тези, които загубиха живота си и за техните семейства", каза папа Франциск.

2 януари официално е обявен за ден на траур в Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещу кризата: 60 на 40 ще е до септември, отпускат още 300 млн. за мярката (ОБЗОР)
Срещу кризата: 60 на 40 ще е до септември, отпускат още 300 млн. за мярката (ОБЗОР)
Експерти съветват: Внимавайте с пиротехниката на Нова година
Експерти съветват: Внимавайте с пиротехниката на Нова година